Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Vor funcția de speaker…

VIDEO Vor funcția de speaker și două ministere. Condițiile PSRM pentru crearea unei majorități

Foto: captură Privesc.eu

În urma ședinței comune a fracțiunii PSRM și a Comitetului executiv politic al partidului, socialiștii au adoptat o declarație prin care anunță că sunt disponibili să continue discuțiile pentru crearea unei majorități parlamentare. Aceștia susțin însă că vor pune la baza negocierilor un pachet de legi.

„PSRM și-a manifestat interesul în vederea depășirii crizei politice. Suntem convinși că cea mai bună soluție este deblocarea activității Parlamentului și neadmiterea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat deputatul Ion Ceban.

Partidul Socialiștilor consideră că din moment ce a acumulat cele mai multe mandate, anume lor trebuie să le revină funcția de președinte al Parlamentului. Astfel, socialiștii o propun la această funcție pe Zinaida Greceanîi.

Totodată, aceștia mai menționează că vor ca în noul Guvern să le revină politica externă și apărarea, pentru a permite instituției prezidențiale să exercite atribuțiile pe deplin.

Astfel, socialiștii au decis să propună spre examinare Consiliului republican al partidului, trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității și participarea la guvernare a PSRM.

Pachetul de legi propus de socialiști prevede:

  • anularea legii prin care banii furați din sistemul bancar au fost transformați în datorite de stat;
  • crearea unei comisii pentru investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați;
  • revenirea la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale);
  • anularea legii anti-propagandă;
  • conferirea limbii ruse a statului de limbă de comunicare interetnică;
  • neaderarea la NATO;
  • asigurarea statalității R. Moldova;
  • adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuzia;
  • etc.

„Începînd cu ziua de astăzi vom plasa în spațiul public toate proiectele de lege despre care am menționat mai sus, oferind posibilitatea tuturor să se familiarizeze cu aceste documente. Acestea sînt elementele de bază de la care PSRM este gata să pornească discuțiile privind guvernarea. Dacă există și alte subiecte principiale – suntem gata să le examinăm”, se mai menționează în declarația PSRM.