Situația din R. Moldova, pe agenda Consiliului Afacerilor Externe al UE

Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta în cadrul ședinței de astăzi, 18 martie, despre situația din R. Moldova, în urma alegerilor parlamentare din februarie curent.

Conform agendei de lucru, miniștrii vor avea un schimb de opinii cu privire la perspectivele politice ale angajementului UE – R. Moldova, în urma recentelor alegeri parlamentare. Miniștrii vor analiza situația din R. Moldova, inclusiv evoluțiile post-electorale și implicațiile acestora asupra viitoarelor relații dintre UE și R. Moldova.

În concluziile preliminare ale misiunii de observare OSCE/ODIHR se menționează că alegerile parlamentare au fost competitive, iar drepturile fundamentale au fost general respectate. Totodată, au fost observate deficiențe pe tot parcursul campaniei, dar și în ziua alegerilor. Misiunea de observare a atestat presiuni auspra funcționarilor publici, utilizarea resurselor administrative, dar și lipsa de pluralism politic cauzată de faptul că instituțiile mass-media sunt deținute de anumiți actori politici.

Consiliul Afaceri Externe va discuta și despre relațiile cu China, în contextul Summitului UE din 21-22 martie. Un alt subiect de pe agenda miniștrilor va fi și situația din Yemen.

Păreri împărțite în Parlamentul European. Ce spun eurodeputații despre alegerile parlamentare din R. Moldova

Foto: msz.gov.pl

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *