Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Situația din R. Moldova, pe…

Situația din R. Moldova, pe agenda Consiliului Afacerilor Externe al UE

Foto: msz.gov.pl

Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta în cadrul ședinței de astăzi, 18 martie, despre situația din R. Moldova, în urma alegerilor parlamentare din februarie curent.

Conform agendei de lucru, miniștrii vor avea un schimb de opinii cu privire la perspectivele politice ale angajementului UE – R. Moldova, în urma recentelor alegeri parlamentare. Miniștrii vor analiza situația din R. Moldova, inclusiv evoluțiile post-electorale și implicațiile acestora asupra viitoarelor relații dintre UE și R. Moldova.

În concluziile preliminare ale misiunii de observare OSCE/ODIHR se menționează că alegerile parlamentare au fost competitive, iar drepturile fundamentale au fost general respectate. Totodată, au fost observate deficiențe pe tot parcursul campaniei, dar și în ziua alegerilor. Misiunea de observare a atestat presiuni auspra funcționarilor publici, utilizarea resurselor administrative, dar și lipsa de pluralism politic cauzată de faptul că instituțiile mass-media sunt deținute de anumiți actori politici.

Consiliul Afaceri Externe va discuta și despre relațiile cu China, în contextul Summitului UE din 21-22 martie. Un alt subiect de pe agenda miniștrilor va fi și situația din Yemen.

Păreri împărțite în Parlamentul European. Ce spun eurodeputații despre alegerile parlamentare din R. Moldova

Foto: msz.gov.pl