Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Sistemul uninominal ar permite consolidarea…

„Sistemul uninominal ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om”

Sistemul uninominal propus de Partidul Democrat (PDM) ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om. Declarația a fost făcută de către reprezentanţii PPPDA, PAS şi PLDM, în cadrul unei conferințe de presă.

„Plahotniuc și partidul său au lansat o campanie zgomotoasă și costisitoare de promovare a substituirii sistemului electoral actual cu sistemul uninominal. Această inițiativă nu are nimic în comun cu consolidarea procesului democratic, cu apropierea aleșilor de alegători, cu creșterea eficienței guvernării și, cu atât mai puțin, cu grijile cotidiene ale cetățenilor noștri afectați de corupție și sărăcie. Dimpotrivă, în condițiile actuale, sistemul uninominal ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om și ale grupării sale. În condițiile legii propuse de PD, R. Moldova riscă să aibă o guvernare aleasă de un număr mic de cetățeni, votul majorității fiind ignorat, iar diaspora fiind exclusă din procesul electoral și umilită prin proceduri instituite la discreția unei comisii electorale centrale discreditate iremediabil”, susține Viorel Cibotaru, liderul Partidului Liberal Democrat din Molodva (PLDM).

Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, este de părere că proiectul de lege privind votul uninominal „este unul necioplit și nu are dreptul nici măcar să fie analizat”. „După o săptămână de promovare a unui proiect inexistent, Partidul Democrat a făcut public proiectul de lege, care s-a dovedit a fi un balon de săpun. Uitați-vă cum un întreg aparat de stat lucrează la această inițiativă… Pentru toată lumea trebuie să fie foarte clar că această inițiativă are și obiectivul de a distrage atenția societății de la probleme serioase, cum ar fi lipsa locurilor de muncă, creșterea sărăciei și a migrației, lipsa progresului în investigarea furtului miliardului și trecerea datoriilor create în urma acestui furt pe seama cetățenilor, corupția endemică, lipsa progresului în reformarea justiției, offshorizarea economiei, așa numita reformă a sistemului de pensii, delapidările din companiile de stat, privatizările și concesionările dubioase. Stabilirea circumscripțiilor uninominale este cel mai important instrument pe care mizează PD pentru a manipula procesul electoral și a se menține la putere. Plahotniuc nu este statul R. Molodva, ci frâna acestui stat”, a subliniat Năstase.

De asemnea, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, a anunțat că va discuta cu partenerii externi, pentru a le arăta cât de nocivă ar putea fi acest proiect de lege. „Acest proiect de lege este foarte evaziv și îi permite reprezentanților statului să o interpreteze cum le este mai convenabil. Analizând proiectul, nu am văzut o procedură clară cum membrul parlamentului poate fi retras. Sunt pentru responsabilizarea deputaților și schimbarea clasei politice, dar nu pentru manipularea populației R. Molodva și a partenerilor noștri externi. Vom sensibiliza opinia publică internațională și partenerii externi despre pericolul instaurării unei dictaturi durabile în R. Moldova”, a conchis Maia Sandu.