Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.7

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală numărul 7 cuprinde 23 de localități din raionul Soroca. În această circumscripție candidează șapte concurenți electorali, dintre care unul este independent. Primul pe listă este candidatul democraților, Victor Său , urmat de Alla Pilipețcaia (PSRM) și deputata Elena Bodnarenco (PCRM). Vor lupta pentru un mandat de deputat în circumscripția nr. 7 și candidatul independent Alexandru Cimbriciuc, Maxim Melnic (Partidul „Șor”), Larisa Ungurean (Blocul ACUM) și Anastasia Televca (Partidul Nostru).

Foto: candidat.md

Victor Său, PDM

Victor Său este în prezent primar al orașului Soroca. Timp de patru ani a activat în calitate de antreprenor în orașul Sîktîvkar, din Federația Rusă, iar apoi, din 1997 până în anul 2007, a gestionat firma proprie, „Navisor” SRL, scrie Moldova Curată, care a realizat profilul candidatului democrat. La alegerile locale din anul 2007, a transmis afacerea soției sale, el candidând pentru funcția de primar al orașului. Atunci figura pe lista Partidului Naţional Liberal. La următoarele alegeri locale, din anul 2011, a candidat din nou pentru un mandat de primar. De data aceasta pe lista Partidului Liberal Democrat. Atunci însă a pierdut. La alegerile locale din anul 2015, a candidat din nou la funcția de primar și a revenit la conducerea orașului. Și de această dată a mers în alegeri cu liberal-democrații. În anul 2017 a părăsit PLDM, precizând că este candidat independent.

În declarația de avere și interese personale care se referă la anul 2017, depusă la CEC în campania electorală 2019, Victor Său indică împreună cu soția un venit total de 160 de mi de lei obținut din salarii și suma de 22 de mii de lei obținută din arendă. Acesta este proprietarul unui teren intravilan, dar și al unui apartament. Declară două autoturisme: unul de model AUDI 100 și un Gaz 67 B, pe care l-a indicat și în declarația anterioară. Familia Său deține pe conturi bancare suma de 210 mii de lei. De asemenea, Victor Său are cote părți în firmele „Navisor” SRL şi „SV-Parc”, dar și în Gospodăria Țărănească „Său Victor Valeriu”.

Foto: primsoroca.md

Alla Pilipețcaia, PSRM

Alla Polipețcaia este membră a consiliului municipal Soroca. Potrivit Alege 2019, Pilipețcaia a activat în perioada 1999-2004 în calitate de director al SRL Dioscorida, iar în perioada 2004-2009 – în funcția de manager în cadrul aceluiași SRL. Ulterior, din 2009 până în 2013 a ocupat fotoliul de director adjunct în cadrul companiei SRL Debut-Sor (la care este co-fondatoare), specializată în producerea mezelurilor. Din 2013 este director general al companiei.

Candidata socialiștilor a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu în mărime de 127 de mii de lei, la care se mai adaugă și dividende în mărime de 516 mii de lei de la „Debut-Sor” SRL. Pilipețcaia a trecut în declarația sa de avere și interese personale mai multe bunuri imobile, printre care și o casă de locuit de 372 m2.

Elena Bodnarenco, PCRM

Bodnarenco este deputată din 2014 pe listele PCRM. Anterior aceasta a activat în calitate de primar de Soroca și a mai avut un mandat de deputat în perioada 2005 – 2009. În profilul realizat de Moldova Curată se precizează că pe când era primară la Soroca, numele Elenei Bodnarenco apare într-o hotărâre a Curţii de Conturi din luna iunie 2013.  În document se arată că, prin dispoziția acesteia au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață este mult mai mare. Într-o notă adresată unui ziar care a publicat aceste constatări ale Curții de Conturi, Bodnarenco a declarat că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că locuințele au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo.

Conform declarației de avere și interese personale, Bodnarenco a ridicat în perioada 2017 -2018 un salariu 303 mii lei de la Parlament, dar și o indemnizație de circa 23 de mii de lei. Deputata nu declară nici un teren, apartament, sau vreo casă de locuit.

Foto: realitatea.md

Alexandru Cimbriciuc, candidat independent

Între 2009 și 2014 Alexandru Cimbriciuc a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea parlamentară PLDM. În martie 2015, Cimbriciuc a fost numit în funcția de Viceministru al Apărării, iar în mai 2016 și-a dat demisia în urma unui scandal pe care l-a generat fiul acestuia și a apariției în presă a informației precum că ar fi intimidat un jurnalistTotodată, el s-a retras din calitate de membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În declarația de avere și interese personale publicată de CEC, Cimbriciuc nu a trecut nici un bun mobil sau imobil, menționând doar „Au fost declarate anterior”. În 2014 ZdG scria însă că Alexandru Cimbriciuc avea în 2009-2010 o casă de locuit în Soroca, o clădire şi o firmă, SRL Ciuan-Pu, care deţine o agenţie de pază. În 2013 acesta a declarat, în plus faţă de anul 2010, două terenuri, un apartament de 107 m. p. cumpărat în 2012, dar şi trei maşini, printre care un Range Rover şi o Toyota, fabricate în 2013, dar şi o Dacie, din 2012.  În 2013, Cimbriciuc a mai declarat o firmă, SRL Turtica.

Foto: Facebook/Maxim Melnic

Maxim Melnic, Partidul „Șor”

Alege 2019 precizează că  Maxim Melnic activează în calitate de Șef al Direcției Monitorizare și Control al S.A. Regia Apă Canal Soroca. El este și co-fondator al două companii din or. Soroca – SRL Sor-Imobil și SRL Publicația Periodică Sor-Reclama (înregistrată în 2010, gen de activitate: editarea ziarelor). Melnic a devenit consilier din partea PLDM în urma alegerilor locale din 2011. Ulterior, la parlamentarele din 30 noiembrie 2014, acesta s-a situat pe locul 11 pe lista electorală a Partidului Forța Poporului.  La începutul anului 2015 Maxim Melnic a aderat la Partidul Popular European.

În perioada 2017 – 2018, Melnic a câștigat un salariu de 319 mii de lei de la „Regia Apă Canal”, dar și indemnizații în mărime de 61 de mii de lei. Candidatul Partidului Șor deține un teren și cota parte dintr-un apartament de 65,3 m2. Maxim Melnic conduce un Volkswagen Jetta, fabricat în 2007 și procurat în 2013 cu 100 de mii de lei.

Foto: acum.md

Larisa Ungurean, Blocul ACUM

Larisa Ungurean activează în calitate de profesoară de geografie și biologie, fiind președinte al organizației Sindicale Locale a Liceului „Constantin Stere”, dar și președinte al organizației teritoriale Soroca din partea PAS.

Din activitatea didactică, candidatul Blocul ACUM a câștigat în perioada 2017 – 2018 un salariu de circa 224 de mii de lei, la care se mai adaugă încă 37 de mii de lei pentru drepturile de proprietate intelectuală. Familia candidatei Blocului ACUM deține două terenuri, dar și o casă de locuit de 118 m2.

Foto: pnru.md

Anastasia Televca, Partidul Nostru

Anastasia Televca este pedagog, consilier local și președinte al Organizației Teritoriale Soroca din partea Partidului Nostru.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru perioada 2017 – 2018, Televca a obținut un salariu în mărime de 12 mii de lei din activitatea didactică și circa 8 mii de lei din activitatea de consilier. Candidata Partidului Nostru nu deține terenuri, apartamente, case de locuit sau automobile.  În 2016 și 2018 aceasta a contractat însă două împrumuturi în mărime totală de 17 mii de lei.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 7