Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova s-a abținut să…

R. Moldova s-a abținut să voteze la ONU rezoluția cu privire la lupta împotriva glorificării nazismului

Foto: kyivpost.com

Cel de-al treilea comitet al Adunării Generale al ONU pentru problemele sociale și umanitare, a adoptat, la 7 noiembrie, cu majoritate de voturi, proiectul de rezoluție propus de Federația Rusă cu privire la lupta împotriva glorificării nazismului. Republica Moldova, pe lângă alte 54 de state, s-a abținut de la vot, iar împotriva rezoluției au votat doar SUA și Ucraina.

Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă ONU este ambasadorul Victor Moraru.

Reprezentantul Federației Ruse, care a prezentat proiectul, a declarat că în 1945, fondatorii Națiunilor Unite erau convinși că ideologia nazistă va deveni istorie. Procesele de la Nuremberg au condamnat crimele celor care au călcat pe egalitatea dintre oameni. Cu toate acestea, mai există unii care încearcă să revizuiască deciziile proceselor de la Nürnberg și să rescrie istoria. Acest lucru este inacceptabil și sacrilegiu. Proiectul de rezoluție face referire la tendințe foarte reale care trebuie contracarate. Astăzi, diverse manifestări ale rasismului, xenofobiei și intoleranței conexe persistă și sunt din ce în ce mai justificate de libertatea de exprimare. Totuși, revine comunității internaționale să stabilească dacă ideologia nazistă va deveni un subiect pentru istorici sau dacă va primi „un al doilea vânt”, a spus el.

Prin proiectul de rezoluție intitulat „Combaterea glorificării nazismului, neo-nazismului și a altor practici care contribuie la alimentarea formelor contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță aferentă”, Adunarea Generală ar solicita ratificarea universală și punerea în aplicare a Convenției internaționale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială. De asemenea, ar solicita acelor state părți care nu au făcut-o încă, să ia în considerare efectuarea declarației în conformitate cu articolul 14, oferind astfel Comitetului pentru Eliminarea Discriminării Rasiale competența de a primi comunicări de la persoane sau grupuri din jurisdicția lor care pretind a fi victime, a încălcării de către un stat parte a oricăruia dintre drepturile prevăzute în convenție. De asemenea, ar îndemna statele să elimine toate formele de discriminare rasială prin toate mijloacele adecvate.

Foto: kyivpost.com