Procuratura nu a inițiat o cauză penală pe numele Silviei Radu cu referire la acuzațiile de conflict de interese

Procuratura nu s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de expertul în energetică, Sergiu Tofilat, și fostul vicepreședinte al Curții de Conturi, Tudor Șoitu, precum că Silvia Radu ar fi comis o serie de încălcări atunci când se afla la conducerea „Gas Natural Fenosa”.

Într-un răspuns la adresarea deputatlului liberal Lilian Carp, Procuratura Generală menționează că nu a recepționat de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vreun raport prin care să fie sesizată despre încălcările legislației din partea conducerii Red Union Fenosa: „.. respectiv, nu au fost inițiate careva cauze penale în baza raportului Agenției și nu sunt careva date că au fost efectuate percheziții la întreprinderea dată. În același context, din informațiile disponibile rezultă că în privința numitei Silvia Radu nu au fot pornite și investigate careva cauza penale”.

Deputatul s-a arătat indignat de răspunsul Procuraturii, menționând că acesta nu a fost expediat în timpul legal: „După o lună și 5 zile,  am primit răspunsul de la procurorii moldoveni, care îmi spun că ei NU au făcut NIMIC ca să vadă cum au dispărut milioane din contul Union Fenosa și cum Union Fenosa făcea afaceri de milioane cu firma Silviei Radu în timp ce aceasta conducea furnizorul de energie electrică”.

Foto: Lilian Carp

La 27 aprilie 2018, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, și Tudor Șoitu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, au prezentat, într-o conferință de presă, un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la Compania „Red Union Fenosa” în anii 2010-2012, pe când Silvia Radu deținea funcția de președintă. Raportul relevă mai multe aspecte din activitatea întreprinderii și concluzionează că „Red Union Fenosa” „a admis contractări de servicii în mod netransparent, cu nerespectarea unor prevederi legale”. Autorii raportului fac referire, în special, la relațiile contractuale ale „Red Union Fenos” cu ICS „Indra Sisteme” SRL. Anterior, compania avea denumirea „Soluziona” SRL, având-o ca asociat, de la data creării, 21 aprilie 2000 și până la 10 august 2001, chiar pe Silvia Radu, cu o cotă de asociere de 100%. Ulterior, compania a ajuns să fie administrată de Ibarra Castellano Juan Ignacio, care, în 2002-2005, era președintele CA al „Red Union Fenos”.

Datele ANRE au arătat că, doar în 2002-2006, „Red Union Fenosa” a procurat de la „Indra Sisteme” SRL servicii de consultanță și suport al sistemelor informaționale în sumă totală de 139 de milioane de lei.

Silvia Radu a negat anterior acuzațiile care i se aduc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    ATÂT TIMP CÂT JUSTIȚIA ESTE A LUI PLAHOTNIUK

    Atâta timp, cât Plahutniuk este stăpânul justiției Ilan Șor, Silvia Radu, Iurie Leancă și alții ca ei pot să doarmă liniștiți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *