Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mihai Ghimpu, scrisoare deschisă către…

Mihai Ghimpu, scrisoare deschisă către Plahotniuc: „Ai ajuns unde ai vrut și ai ce ți-ai dorit: miliarde și întreaga putere”

Președintele de onoare al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a decis să-i adreseze o scrisoare deschisă liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în care face o retrospectivă a perioadei când PL și PDM făceau parte din alianța de guvernare. Vădit supărat pe faptul că zilele trecute instanța de judecată a pus sechestru pe casa părintească a familiei sale, Ghimpu îi reproșează lui Plahotniuc că timp de patru în care PDM s-a aflat la putere, miliardul furat așa și nu a fost întors, cei implicați în frauda bancară au ajuns în funcții de răspundere, iar partenerii europeni și-au pierdut încrederea în R. Moldova.

„Fiind împreună la guvernare, adeseori am avut discuții pe aceste subiecte: când mai liniștite, când mai aprinse. Și țin minte, că în una din discuțiile noastre d-ta ai spus, că n-ai luat nici un leu din miliardul furat și că cei care au furat, inclusiv Șor – vor sta la pușcărie, iar miliardul va fi întors! Astăzi, din păcate, lucrurile stau invers: Ilan Șor a ajuns deputat, iar miliardul așa și nu se știe pe unde-i. (…) Sau d-ta ai hotărât să arăți lumii întregi, că furtul miliardului e un fleac pe lângă „corupția” neamului Ghimpu, iar în buget, în loc de miliardul furat, vor veni banii adunați în urma confiscării și vânzării casei mele părintești din Colonița, construită de părinții noștri tocmai în ‘36, prin muncă grea și bani cinstiți… Oare chiar atât de departe poate merge ura dumitale, dle Plahotniuc, față de familia Ghimpu și Chirtoacă, că, neputându-ne subordona, ajungi să deschizi dosare penale și în baza lor să pui sub sechestru vechea noastră casă părintească??? Casa, în care am crescut nu doar eu, dar și frații mei: deținutul politic Gheorghe Ghimpu, poetul Simion Ghimpu și ceilalți… , scrie Mihai Ghimpu.

Instanța a pus sechestru pe casa părintească, dar și pe ale bunuri imobile ale fostului primar de Chișinău. Anunțul a fost făcut pe 12 martie, curent,
de Dorin Chirtoacă, care a scris pe pagina sa de Facebook că sechestrul a fost pus pe 24 ianuarie curent, în cadrul dosarului penal deschis pentru trafic de influență în 2015.

Citiți și: Casa părintească a lui Dorin Chirtoacă, pusă sub sechestru

Dorin Chirtoacă este acuzat, în cel de-al doilea dosar, că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni,  în funcție de componența familiilor.

Acțiunile primarului vin în contradicție cu hotărârile instanţelor de judecată, susținea anterior Centrul Național Anticorupție (CNA), deoarece Consiliul Municipal Chișinău „era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă  şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată” prin semnarea proceselor-verbale de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare între primar, creditori și executorii judecătorești.