Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostul premier al R. Moldova,…

Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, explică cum a fost eliberat, dar şi care sunt planurile sale de viitor

Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, consideră că eliberarea sa are la bază norma legală și că factorul politic nu ar avea nicio implicație în decizia instanței de judecată. Totodată, acesta a spuns care sunt planurile sale de viitor. Declarațiile au fost făcută în cadrul unui interviu pentru Tribuna.

Conform prevederilor legale, deţinutul care întruneşte condiţiile legii şi ispăşeşte o pedeapsă de două treimi din termenul stabilit, are dreptul la liberare condiţionată. Lucru care s-a respectat întocmai în cazul meu. Vreau să explic cum. Calculul care a fost prezentat public, precum că am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezintă două treimi din termen, este, cel puţin, speculativ. Având în vedere decizia CEDO, eu m-am adresat în instanţele naţionale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Dacă faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma între patru ani şi ceva plus 709 zile reprezintă mai mult decât două treimi din termen. Nu vreau să cred că lucrul acesta nu se explică sau nu se vorbeşte, pornind de la reavoinţă”, potrivit lui Filat.

Acesta mai spune că dosarul său este unul politic, la fel ca şi condamnarea sa, fapt care potrivit fostului premier, a fost constatat de mulţimea de instituţii internaţionale.

Ceea ce pot să spun cu certitudine este că dosarul meu e unul politic, condamnarea mea a fost una politică, fapt care a fost constatat de mulţimea de instituţii internaţionale, pe care nu cred că e cazul să le enumer aici. Ce ţine de eliberarea mea, încă de la schimbarea puterii în iunie, am transmis un apel public în care am menţionat că nu-mi doresc nici un fel de intervenţie politică în cazul meu”, se arată în interviu.

Despre reacţiile apărute referitor la eliberarea sa, Vlad Filat spune înainte de a se expune şi de a da aprecieri, unii ar trebui să se informeze suficient.

Nu ştiu dacă ar fi un mesaj – mai degrabă, e vorba de o rugăminte. Nu vreau să par sensibil, însă cred că, după 50 de luni de detenţie, am dreptul, în sfârşit, la analize, la judecăţi de valoare, bazate pe realitate. Şi o rugăminte enormă: înainte de a se expune, de a da aprecieri, indiferent de simpatii sau antipatii, să se informeze suficient, în aşa fel încât să aibă în vedere că e vorba nu atât de Vlad Filat, dar de un caz al unui om, care, de fapt, după cum menţionam şi anterior, reprezintă un precedent pentru RM. Vreau ca să fie tratat acest caz avându-se la bază morală şi corectitudine”, a susţinut Filat.

Filat, susține că există posibilitatea ca decizia luată de Judecătoria sectorului Ciocan, prin care a fost eliberat înainte de termen să fie revizuită, iar el va fi nevoit să revină în penitenciar.

Luând în calcul tot ceea prin ce am trecut până acum, este posibil orice. Ceea ce vedem că se întâmplă, numai nu obiectivitate şi justiţie înseamnă. Ar trebui să nu se uite că dosarul meu se află în examinare prioritară la CEDO şi oricum vom avea şi judecata de acolo. Nu pot spune că sunt optimist în asemenea situaţie, însă am speranţă că interesul politic şi justiţia sunt lucruri absolut separate”, a declarat Filat.

Filat a mai spus că nu are de gând să se implice în politică, însă asta nu înseamnă că nu va avea comunicare cu oamenii care se ocupă cu politica. Acesta a mai spus că ă principala sarcină este să repare prejudiciul pe care l-a adus persoanelor apropiate şi oamenilor care au avut încredere în el și pe care i-a dezamăgit, făcând mai multe greşeli politice.

Citiţi interviul integral pe Tribuna.md

Marți, 3 decembrie, judecătorul Victor Rațoi de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a admis demersul administrației Penitenciarului nr. 13 și l-a liberat condiționat, înainte de termen, pe ex-premierul Vlad Filat, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.