Principală  —  IMPORTANTE   —   Fără cinci miniștri în Guvernul…

Fără cinci miniștri în Guvernul Filip. Cine îi va înlocui pe Gaburici, Jizdan, Babuc, Radu și Ciubuc

Foto: Facebook/Pavel Filip

Cinci miniștri și un vicepremier sunt candidații Partidului Democrat la alegerile parlamentare atât pe circumscripțiile uninominale, cât și pe lista de partid. Potrivit legislației, miniștrii sunt obligați să își suspende activitatea pe care o dețin odată cu înregistrarea în cursa electorală, astfel cabinetul lui Filip va rămâne fără șase membri.

Până în prezent au degrevat din funcția de miniștri doar Monica Babuc, Silvia Radu, Alexandru Jizdan, Nicolae Ciubuc și Cristina Lesnic, în timp ce Chiril Gaburici nu și-a părăsit încă fotoliul de ministru.

Deși a declarat anterior în mai multe rânduri că este un candidat independent și a încercat să acceadă și în fotoliul de primar general al municipiului Chișinău, ministra Sănătății, Silvia Radu, este candidatul cu numărul 20 în lista PDM pentru alegerile parlamentare. Silvia Radu a degrevat deja din funcție, iar locul i-a fost luat de secretarul general de stat Boris Gîlca. Înainte de a devenit secretar de stat, Gîlca a exercitat funcția de viceministru, dar și consilier principat de stat în domeniul ocrotirii sănătății.

Și-a părăsit fotoliul și Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne. Jizdan este candidatul Partidului Democrat pentru circumscripția nr. 34 (Anenii Noi). Interimarul funcției de ministru îl exercită în prezent secretarul de stat Simion Carp.

Monica Babuc este cea de-a treia ministră care a degrevat din funcție. În comparație cu ceilalți miniștri, Babuc figurează printre primii candidați în lista PDM. Totodată, Babuc este și candidatul democraților în circumscripția uninominală nr. 22 (Ialoveni). Astfel, interimarul funcției de ministru al Educației, Culturii și Cercetării este exercitat de secretarul de stat Igor Șarov, care anterior a exercitat și funcția de viceministru al Ministerului Culturii.

Proaspătul ministru Nicolae Ciubuc a degrevat și el funcție. Ciubuc este candidatul democraților în circumscripția nr. 15 (Călărași). În perioada în care Ciubuc va face agitație electorală, interimatul funcției de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va fi exercitat de secretarul de stat Iurie Ușurelu. Înainte de funcția pe care o deține acum, Ușurelu a fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Candidatul cu numărul 19 în lista PDM pentru alegerile parlamentare, Cristina Lesnic, a degrevat și ea din funcție de viceprim-ministru pentru Reintegrare. Spre deosebire de miniștri, funcția ei nu va fi asigurată de o altă persoană. În schimb, Biroul politici de reintegrare va fi condus în continuare de Marian Gherman.

Singurul ministru care nu a degrevat încă din funcție este Chiril Gaburici. Serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii ne-a comunicat că acesta este în teritoriu și își exercită funcția. Gaburici este candidatul democraților în circumscripția nr. 31 (municipiul Chișinău). Atunci când va degreva totuși din funcție, interimarul va fi asigurat de secretarul de stat Iulia Costin.

Potrivit prevederilor legale, din momentul înregistrării în calitate de concurent electoral, persoanele care dețin funcția de: viceprim-miniștru, ministru și membru din oficiu al Guvernului, conducător al autorității publice centrale, președinte și vicepreședinte de raion, primar și viceprimar, pretor și vicepretor, își vor suspenda activitatea.