Dodon, într-un interviu pentru o revistă germană: „Nu cred că putem adera la UE”

Într-un interviu pentru revista germană de știri „Der Spiegel”, președintele Igor Dodon declară ferm că în pofida deciziei luată în 2013 de către Curtea Constituțională, în R. Moldova se vorbește „moldovenește”, și nu românește. Șeful statului le-a mai spus jurnaliștilor germani că nu crede că R. Moldova poate adera la UE, iar Acordul de Asociere este „o oportunitate pentru a ne ajuta să îmbunătățim calitatea vieții, nimic mai mult”.

„Nu cred că putem adera la Uniunea Europeană în condițiile actuale. Să fim sinceri, UE nu este pregătită pentru noi membri. Balcanii Occidentali așteaptă de ani de zile să devină parte a UE și încă nu au o perspectivă clară”, a declarat șeful statului.

Fiind solicitat să precizeze cât va dura coaliția dintre Blocul ACUM și socialiști, Igor Dodon a declarat că „este foarte greu de spus”. Acesta a menționat că, inițial, cele trei partide s-au unit împotriva regimului lui Plahotniuc, iar acum urmează să decidă care va fi noul lor scop.

Întrebat dacă Partidul Socialiștilor este finanțat din Federația Rusă, Dodon nu a oferit un răspuns clar: „Există astfel de speculații în mass-media, dar această finanțare este interzisă de lege în țara noastră. Un partid care acceptă plăți din străinătate este în afara legii”.

Cu referire la conflictul transnistrean, președintele a menționat că negocierile privind soluționarea politică a conflictului nu au început încă.

„Aș risca să spun că ne putem mișca foarte repede, deoarece consensul internațional actual privind Republica Moldova este favorabil. Am putea fi o poveste de succes a modului în care un conflict înghețat în spațiul post-sovietic ar putea fi rezolvat pentru prima dată. Mi-aș imagina că Transnistria ar putea primi un statut special sub forma unei autonomii foarte puternice. Președinția noastră a elaborat un concept pe care îl vom prezenta partenerilor noștri de coaliție”, a menționat Dodon.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *