Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Un deputat PAS a…

DOC Un deputat PAS a primit răspuns de la Procuratură cu privire la dosarul penal în cazul profesorilor turci expulzați din R. Moldova

Duputatul fracțiunii parlamentare PAS, Sergiu Litvinenco, a primit răspuns de la Procuratura mun. Chișinău la interpelarea prin care a solicitat autorităților informații despre dosarul penal pornit în cazul celor șase profesori turci, care au fost expulzați din R. Moldova, însă deputatul declară că se arată dezamăgit de informațiile primite, întrucât documentul nu cuprinde răspunsurile toate întrebările pe care le-a adresat autorităților pe marginea acestui caz.

Potrivit documentului, mai multe detalii, decât cele care până acum au fost făcute publice, nu pot fi dezvăluite de către Procuratură întrucât „informația ar fi clasificată potrivit Legii cu privire la secretul de stat și Legii privind protecția datelor cu caracter personal”.22

„Se spune că mai multe detalii nu pot fi prezentate întrucât informația ar fi clasificată potrivit Legii cu privire la secretul de stat. Și asta chiar dacă anexa nr.1 la Legea cu privire la secretul de stat spune expres că deputații au dreptul de acces la secretul de stat de forma 1. Bineînțeles că sub rezerva nedivulgării ulterioare.

Se mai invocă Legea privind protecția datelor cu caracter personal. Și asta cu toate că aceasta conține excepții de la regula nedivulgării, iar cazul dat, având în vedere că vizează un interes public deosebit, se circumscrie acestor excepții”, susține Litvinenco.

Răspunsul primit de Sergiu Litvinenco:

Deputatul susține că va solicita repetat informații de la procurori astfel încât „aceștia să respecte legea”.

Pe 31 decembrie, în cadrul vizitei președintelui R. Moldova, Igor Dodon, la Ankara, președintele Turciei, Recept Erdogan, i-a mulțumit lui Dodon pentru faptul că autoritățile moldovene i-au extradat pe profesorii turci de la liceul „Orizont” autorităților turce, scria atunci regnum.ru. Tot sursa citată nota că Dodon i-a promis lui Erdogan transferarea instituției de învățământ „Orizont” în Turcia.

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Ei au fost condamnați în închisorile din Turcia.

Fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, Turgay Șen a reușit să părăsească R. Moldova.

La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană. 

Ulterior, la 2 august, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe faptul excesului de putere și depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații BMA și SIS.

FETO este considerată o organizație teroristă din Turcia, iar activitățile sale pe teritoriul statului sunt interzise. Liderul său, predicatorul religios Fethullah Gulen, este acuzat că a încercat o lovitură de stat.

Gülen, în varsta de 75 de ani, vizat de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a ales să trăiască în exil în Statele Unite din 1999, neagă orice implicare în lovitura de stat. El este acuzat de ani de zile că se află la conducerea unui “stat paralel”, mai ales dupa dezvăluirea în 2013 a unui scandal de corupție care-l implică pe Erdogan. În actul de acuzare, procurorii acuză rețeaua lui Gülen, numită de Ankara “organizația terorista Fethullah” (FETO), ca s-a inflitrat în instituțiile și serviciile de informații.

Fetullah Gulen

Grupul s-a sprijinit pe rețeau de fundații, școli private, intreprinderi, societați de asistență sau de presă pentru a prelua controlul instituțiilor turce, susține acuzația. FETO este acuzată ca a adunat fonduri de la oameni de afaceri sub acoperirea unor “donații” și ca a transferat banii in Statele Unite prin internediul unor banci din Emiratele Arabe Unite (EAU), Africa de Sud, Tunisia, Maroc, Iordania și Germania, potrivit Anadolu.