Principală  —  IMPORTANTE   —   (doc) Datorii de 57 de…

(doc) Datorii de 57 de milioane de lei și salariu modest la Primărie: averea oficială a lui Ilan Șor

Primarul de Orhei, condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare în „dosarul miliardului”, dar pus în libertate până când sentința va deveni executorie, a acumulat în ultimii trei ani datorii de peste 57 de milioane de lei, bani pe care trebuie să-i restituie în următorii ani, până în 2022. Între timp, controversatul om de afaceri, declară venituri destul de modeste, doar un salariu de 34 de mii de lei la Primăria Orhei pentru 2017. Soția sa, susține Șor, a contribuit la bugetul familiei cu 843 de mii de lei. La momentul completării actului de avere și interese pentru anul trecut, familia Șor deținea în conturile bancare puțin peste un milion de lei. De cealaltă parte, edilul de Orhei, prin intermediul partidului care-i poartă numele și a fundației de binefacere pe care o conduce, organizează concerte cu artiști internaționali pentru orheieni, sărbători la care împarte cadouri și produse alimentare gratis și proiecte sociale pentru diferite categorii de cetățeni.

Edilul de Orhei și-a declarat veniturile și interesele pentru 2017 cu o zi înainte de a expira termenul-limită pentru depunerea actelor la Autoritatea Națională de Integritate.

Ilan Șor susține că anul trecut unicele surse de existență ale familiei constituie salariul său de 34 de mii de lei la Primărie, venitul de 843 de mii de lei al soției sale din activitatea de întreprinzător și dobânda de 789 de lei din depunerile financiare la instituțiile bancare.

Familia nu a făcut anul trecut vreo achiziție la capitolul imobile sau automobile, în schimb, a contractat încă o datorie de milioane. Respectiv, pe lângă datoria de 41 de milioane de lei, contractată în 2015-2016, pe care trebuie să o restituie până în 2021, Ilan Șor a mai împrumutat încă 16 milioane de lei, de asemenea fără dobândă, bani care ar urma să-i întoarcă până în 2022.

În actul de avere, Ilan Șor declară că este proprietarul unui teren intravilan cu o valoare de peste 641 000 lei, a trei apartamente, de 239,4 m.p., 158 m.p. și, respectiv, 57,1 m.p. , că deține o casă de locuit de 201,8 metri pătrați și un garaj. Șor mai are în proprietate un automobil marca Bentley Continental din 2010,  evaluat la 2,5 milioane de lei, un autoturism GAZ din 1988 și o Toyota Runner produsă în 1997.

La momentul completării declarației de avere, Ilan Șor afirmă că deținea în conturile bancare, împreună cu soția, 607 113 lei, 1 103 USD și 20 542 de euro.

Șor declară o cotă parte de 0,8931%, cu valoarea de cumpărare de 193 500 lei, la Avantage SRL, afacere administrată de Ilona Şor, despre care presa scria anterior că ar fi mama vitregă a lui Ilan.

La capitolul interese personale, Ilan Șor își declară calitatea de președinte al Consiliului „Avia Invest” SRL, compania-administratoare a Aeroportului Internațional Chișinău. Șor nu declară însă niciun venit financiar din această funcție.

Șor mai este președinte și fondator la Asociația Internaționala pentru Relații Economice Externe și Investiții “Prosperarea Moldovei” și Asociația Obștească Centrul Internațional Moldo-Israilean de Relații Economice Externe și Educație.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Ilan Șor este prima persoană pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, fiind reținut la 6 mai 2015. În timp dosarul pe numele acestuia se află abia pe masa instanței de apel, ex-premierul Vladimir Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon, deși au fost puși sub acuzare mai târziu, au fost deja condamnați la închisoare și plasați după gratii pentru nouă și, respectiv, doisprezece ani de închisoare.

La 12 februarie, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor a ajuns pe masa judecătorilor Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă de la Curtea de Apel Cahul.

Foto antet: facebook.com/partidulshor/