Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Democraţii nu au mers…

VIDEO Democraţii nu au mers la audierile Comisiei care investighează presupusul puci anticonstituțional

Deputaţii Partidul Democrat nu au mers la audierile de astăzi, 8 octombrie, în Comisia parlamentară care investighează presupusul puci anticonstituțional din luna iunie a acestui an.

Potrivit preşedintelui Comisiei de anchetă, Mihai Popşoi: „Democraţii au decis să desconsidere voinţa alegătorilor de a afla adevărul, să sfideze necesitatea şi dreptul cetăţenilor de a şti ce s-a întâmplat pe 7 şi 14 iunie.”

Totodată, la audieri s-ar fi prezentat Gheorghe Cavcaliuc, ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, șeful Biroului de Curieri Speciali, Valeriu Cemîrtan şi Președintele Asociației Procurorilor din R. Moldova, Alexandru Cladco.

Potrivit vicepreşedintelui Parlamentului, următoarele audieri vor avea loc peste o săptămână. Acesta a mai declarat că cetățenii vor afla cu lux de amănunte, din acest raportul Comisiei de anchetă, cine a împiedicat accesul noilor miniștri în instituțiile de stat, cum a evadat Plahotniuc și Șor din R. Moldova, cine a blocat instituțiile statului și care au fost acțiunile și inacțiunile persoanelor responsabile.

De asemenea, prim intermediul unei conferinţe de presă, democratul Vladimir Cebotari, a spus că nu s-a prezentat la audieri pe motiv că „activitatea comisiei” nu ar fi una legitimă. 

„Am venit aici pentru cetățeni. Nu am intrat la această ședință care a început la ora 10:00, iar motivele sunt mai multe. Primul motiv este că noi nu vrem să legitimizăm activitatea unei comisii care nu este legitimă. Și ea nu este legitimă pentru că nu reprezintă toate persoanele sau grupurile parlamentare din Parlament. În al doilea rând, pentru că această comisie este una absolut subiectivă și se pare că rezultatul acestei comisii este demult decis și se pare că verdictul este demult scris. Este suficient să atragem atenția la denumirea acestei comisii”, a declarat Cebotari, în cadrul unei conferinţe de presă.

La audierile de astăzi au fost invitați trei deputați democrați, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari și Igor Vremea.

Cu câteva zile în urmă, Pavel Filip, președintele fracțiunii Partidului Democrat (PDM), a declarat că membrii formațiunii pe care o conduce nu au de gând să ofere explicații oponenților lor politici şi că nu vor participa la audieri, acuzând actuala guvernare de uzurparea puterii în stat.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, președintele Comisiei de anchetă, Mihai Popșoi, scria că la audierile pe marginea acestui caz, în total, au fost invitate următoarele șase persoane:

1. Ex-procurorul General al RM, Eduard Harunjen.
2. Ex-directorul interimar al SPPS, Anatolie Golea.
3. Președintele Asociației Procurorilor din RM, Alexandru Cladco.
4. Directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir.
5. Directorul TV, Compania Teleradio Moldova, Ecaterina Stratan.
6. Ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.
7. Ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

În iunie curent, cu votul a 61 de deputați, a fost creată Comisia de anchetă care are ca scop elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Astfel, membrii Comisiei urmează să stabileasca dacă deciziile Curții Constituționale luate pe 7, 8 și 9 iunie, privind legalitatea noii guvernări, au fost pronunțate la indicațiile Partidului Democrat.

Niciun deputat PD nu a vrut să facă parte din Comisia de anchetă.