Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum vor fi amplasate fracțiunile…

Cum vor fi amplasate fracțiunile în sala de ședințe a Parlamentului

Conform formulei de amplasare a fracțiunilor în noul Parlament, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor și deputații din fracțiunea Partidului Democrat își vor păstra fotoliile în noul Parlament.

Astfel, în sectorul unu vor fi amplasați deputații socialiști. Fotoliile din sectorul doi vor fi ocupate de cei 30 de deputați democrați, cei șapte deputați ai Partidului „Șor”, dar și șapte deputați socialiști și un deputat independent. Cel de-al treilea sector, cel din dreapta, va fi ocupat de deputații Blocului ACUM, dar și doi deputați independenți.

Foto: Facebook/Sergiu Litvinenco

Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Președintele Igor Dodon a anunțat anterior că va convoca prima ședință a Parlamentului până la 25 martie. Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de Eduard Smirnov, cel mai în vârstă deputat, ulterior, după alegere, de Preşedintele sau de unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului.

La prima ședință Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. 

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. 

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Lista celor 101 deputați care vor forma noul Parlament