Cine sunt deputații care nu au avut nicio inițiativă legislativă individuală timp de patru ani

Circa o treime dintre deputații care au făcut parte din Legislatura a XX-a, timp de patru ani în care au ocupat fotoliul de parlamentar, nu au prezentat în Parlament nicio inițiativă legislativă personală.

Conform unui raport al Parlamentului pentru perioada 28 februarie 2014 – 7 februarie 2019, mai mai mulți deputați din Parlament nu au avut inițiative individuale, înaintând inițiative legislative doar în grup cu alți deputați.

Printre aceștia se numără liderii de partid Zinaida Greceanîi și Vladimir Voronin, care timp de patru ani au înaintat doar inițiative legislative în grup.

Printre democrații care nu au avut inițiative legislative proprii se numără președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană Violeta Ivanov, dar și deputații Artur Reșetnicov, Marcel Răducan, Angel Agache, Galina Balmoș, Lidia Lupu, Victor Mîndru și Petru Porcescu.

Timp de patru ani nu au avut inițiative legislative individuale nici socialiștii Vlad Batrâncea, Corneliu Furculiță, Alla Dolință, Oleg Lipskii, Ghenadi Mitriuc, Radu Mudreac și Bogdat Țîrdea.

Lista deputaților fără inițiative proprii este continuată de: Ion Apostol (PL), Lilian Carp (PL), Maria Postoico (PCRM), Oleg Reidman (PL), Eugen Carpov (PPE), Gheorghe Mocanu (PPE), Vadim Pistrinciuc (PLDM), dar și candidații independenți Iurie Dîrda și Nicolae Olaru.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, deputatul exercită dreptul la inițiativă legislativă personal sau în comun cu alți deputați. Propunerea legislativă reprezintă intenţia de a se iniţia elaborarea unui sau mai multor acte legislative, care vizează o anumită problemă sau un grup de probleme şi care au menirea de a reglementa anumite domenii ale raporturilor sociale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *