Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candu despre acordarea asistenței financiare…

Candu despre acordarea asistenței financiare de către UE și din ce surse se fac reparațiile la vila prezidențială de la Condrița

Astăzi, la briefingul săptămânal organizat de Partidul Democrat din Moldova, președintele Parlamentului, Andrian Candu a vorbit despre acordarea asistenței financiare de către Uniunea Europeană R. Moldova. Candu a fost întrebat și despre sursele financiare din care se fac reparațiile la vila prezidențială de la Condrița. 

„Luând în considerare discuțiile de ieri de la Parlamentul European și aspirațiile noastre europene, sunt sigur că se va lua o decizie favorabilă  acordării asistenței financiare R. Moldova”, a spus Candu.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care se va decide să nu se acorde această asistență R. Moldova, Candu a spus că:

„Noi avem o agendă a reformelor pentru a aduce beneficii țării, cetățeanului. Sunt acțiuni pe care noi le vom îndeplini, indiferent de deciziile altora, inclusiv a UE.  Totuși, e mult mai ușor să faci reforme cu bani, dacă ești ajutat. E mai complicat să implementezi o reformă fără suport financiar. Eu sunt sigur că relația UE- RM se bazează pe alte principii decât speculații politice”.

Totodată, președintele Parlamentului a fost întrebat dacă cunoaște din ce surse se fac reparațiile la vila prezidențială de la Condrița.

„Nu cunosc subiectul. Nu cunosc de unde ia președintele bani pentru reparație. Într-un stat există instituții careau competențe pe diferite domenii. În cazul dat, există o instituție cu denumirea Curtea de conturi, unde ne putem adresa pentru a lua în vizor subiectul respectiv. Asta și o să facem”, a conchis Candu.

Vila prezidenţială de la Condriţa a fost renovată. Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strâng din umeri atunci când sunt întrebate. 

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon confirmă că au loc lucrări de reparaţie la vila de la Condriţa, însă nu spune de unde vin mijloacele financiare pentru aceasta şi cât costă de fapt reparaţia.

“Ştiu încă de la părinţi,  de la tatăl eu, fie-i ţărâna uşoară care spune că un om  gospodar se vede după unde stă. O să mergeţi la reşedinţa preşedintelui, o să vedeţi că în curte  s-au făcut unele lucruri care nu erau nici la Timofti, nici la alţii. Şi de zeci de ani aşa rămâne. Nu s-a cheltuit niciun ban de la stat”, a spus Dodon pe 30 iunie curent, jurnaliştilor.