Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul UE la Chișinău: Există…

Ambasadorul UE la Chișinău: Există corupție extraordinar de mare, trafic de influență, folosirea pozițiilor de stat

Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.  El a subliniat că, pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.

Întrebat cum poate fi eradicată corupția, o verigă slabă a societății moldovenești, diplomatul european a răspuns că factorul decisiv este voința politică. „Aici cel mai important element pentru succes este voința politică. Ea trebuie să existe. Trebuie să fie oprite fenomenele care fac parte din cauzele corupției, dar și care ajută la tolerarea acestui fenomen. Orice influență asupra organelor de stat care îi face pe oameni să nu fi egali în fața legii, în fața instituțiilor de stat, face parte din practicile corupției. Instituțiile trebuie să lucreze, în primul rând, cinstit, într-un mod credibil în fața cetățenilor, trebuie să aibă și un sistem propriu și credibil de control intern și să existe și un sistem de control din partea altor instituții, ca cetățenii să aibă posibilitatea, în cazul în care există vreo suspiciune de atitudine incorectă din partea instituțiilor de stat, să aibă un loc de unde să ceară justiție. Pentru că asta e important, cetățenii trebuie să fie siguri că societatea în care trăiesc este una justă și au unde să găsească justiției și adevăr”, consideră ambasadorul UE la Chișinău.

Referitor la investigațiile jurnalistice care au arătat că mai mulți demnitari, procurori, judecători sau funcționari de rang înalt au averi mai mari decât veniturile pe care le obțin, ambasadorul UE a declarat că și acest fenomen trebuie atent supravegheat și că UE va susține R. Moldova cu expertiză și asistență financiară doar dacă Chișinăul va demonstra că reformele pe care le implementează sunt eficiente. „Eu cred că și pentru asta trebuie să funcționeze structurile și legislația care trebuie să aducă supraveghere în acest domeniu, pentru că cetățenii cer acest lucru, ei vor să știe, pentru a putea decide dacă pot să aibă încredere în cei care au în mâinile lor deciziile importante pentru societate și asta este în conformitate cu principiile societății democratice și statului de drept. Noi susținem construirea și întărirea acestor structuri ca ele să fie credibile, și cu expertiza noastră, și cu asistența financiară, care este strict bazată pe eficiența acestor reforme. Dacă ele nu au loc, asistența noastră nu vine. Și acesta a fost și cazul cu susținerea bugetară în domeniul justiției care nu a putut să fie plătită anul trecut, pentru că reformele nu au avut loc”, a menționat diplomatul.

Întrebat cum poate fi ridicat nivelul de integritate într-o societate ca a noastră, în care oamenii sunt obișnuiți să dea niște „mulțumiri”,  „atenții” în diferite instituții ale statului, fie de învățământ, fie medicale, demnitarul european a subliniat că această corupție mică, dar și marea corupție, trebuie să fie investigată, pedepsită și dezrădăcinată. „Aceste lucruri au fost cumva introduse în condițiile societăților totalitare, când nu erau condiții și ca cetățenii să obțină ceva de la stat, s-a creat această cultură de daruri și răsplătire. Acest lucru nu poate fi tolerat, nu trebuie să existe și oamenii trebuie să înțeleagă că ei sunt cei care plătesc pentru toate aceste servicii ale statului, pentru că ei plătesc taxe și ei sunt cei care au în mâinile lor suveranitatea în stat. În ceea ce privește poliția, în Europa, de exemplu, este adoptat un slogan de a proteja și de a ajuta. Asta exprimă atitudinea acestor servicii față de cetățeni, ei sunt în slujba cetățenilor și așa trebuie să fie. Când oamenii vor simți că ei au control asupra structurilor de stat, atunci ei vor fi siguri că aceste fenomene nu există.

Dar este important să știm că împreună cu aceste fenomene de corupție mică, există fenomene de corupție extraordinar de mare, trafic de influență, folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație, pentru obținerea unor avantaje mari care se ridică la cifre de milioane, în lei sau în euro. Această corupție trebuie să fie investigată, să fie pedepsită și să nu existe, să fie dezrădăcinată. Și mă refer aici și la această cauză care reprezintă și un test pentru Republica Moldova și asta este investigația fraudei bancare”, a menționat Peter Michalko în interviul pentru Moldova Curată.