Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Acordarea premiilor pentru funcționarii primăriei,…

Acordarea premiilor pentru funcționarii primăriei, motiv de dispută pentru consilierii municipali

CMC
captură: realitatea.md

La ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 26 decembrie, a fost analizat subiectul privind acordarea primelor anuale pentru funcționarii publici din cadrul Primăriei mun. Chișinău, a preturilor și a direcțiilor municipale. Proiectul a avut aviz negativ din partea Direcției Generale Finanțe a Primăriei. Chiar și așa, acesta a fost supus votului în CMC. Abținerea consilierilor socialiști de la vot a servit drept motiv de dispută printre consilieri.

De la începutul ședinței, Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău, a declarat că nu susține acest proiect și propune convocarea consiliului la începutul lunii ianuarie pentru a stabili o modalitate prin care să motiveze funcționarii publici.

Veronica Herța, consiliera din cadrul Partidului Liberal, a menționat în cadrul ședinței că dreptul funcționarilor publici din administrația publică locală (APL) a mun. Chișinău este lezat datorită modificării politicii fiscale pe parcursul anului 2018.

„În luna septembrie a anului 2018, prim-ministrul actual, la momentul respectiv fiind ministru al finanțelor, a promovat modificarea cotei la impozitul pe venit a persoanelor fizice, ceea ce a dus la micșorarea veniturilor bugetului municipal cu 70 mln lei. Datorită acestui fapt, funcționarii mun. Chișinău au se suferit”, a menționat consiliera. Aceasta a propus acordarea primelor din normele supraîndeplinite a bugetului municipal pentru anul 2018.

Valeriu Bogdan, șeful Direcției asistență juridică a susținut proiectul și a menționat că situația salarială a funcționarilor „este jalnică”: „Salariul unui funcționar public este de 3000-5000 de lei, iar salariul angajaților tehnici este și mai mic”. Acesta a chemat consilierii să nu facă politică pe seama acestor persoane și i-a chemat să voteze proiectul, deoarece acesta este ca o speranță pentru salariați.

Partidul Socialiștilor a menționat că nu va vota un proiect care contravine legii și pe care Cancelaria de Stat oricum îl va contesta, deoarece încalcă legislația.

Reprezentanta Direcției generale finanțe a exlicat că primele nu vor fi achitate până nu va exista expertiza Curții de Conturi.

PAS, PDA, PL au votat „pentru”. Fracțiunea Partidului Socialiștilor din CMC și Sergiu Tofilat, din cadrul Mișcării „Forța Nouă” s-au abținut de la vot.

Consilierul PL Dorin Chirtoacă a menționat că este o premieră mondială când un partid de orientare socială refuză să voteze un asemenea proiect. În semn de protest, consilierii PL și cei de la PPDA au părăsit sala de ședințe.

Un specialist principal din cadrul primăriei are un salariu între 3500-5000 lei, cu un adaos de 10% din salariu care se acordă, la decizia șefilor de direcții, din contul economiilor.