Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ R. Moldova ar putea…

VIDEO R. Moldova ar putea face schimb de date cu alte state pentru verificarea declarațiilor de avere. La Chișinău, a fost semnat un tratat internațional

Captură de ecran/Privesc.eu

R. Moldova a semnat luni, 23 octombrie, Tratatul internațional internațional privind schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere. Acesta va permite autorităților de la Chișinău să verifice „mai amănunțit” veridicitatea datelor din declarațiile de avere, a declarat ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

Conform ministrei Justiției, documentul semnat reprezintă un mecanism de cooperare regională dintre statele semnatare, pentru a verifica declarațiile de avere ale funcționarilor publici.

„Creșterea eficienței sistemului judiciar și combaterea corupției sunt prioritățile pe care R. Moldova își are concentrate eforturile deoarece corupția este cea care împiedică dezvoltarea statului și subminează funcționalitatea eficientă a statului. Intenția noastră este să creăm un cadru legal și instituțional corespunzător pentru ca cele mai înalte standarde de etică și integritate să fie aplicate.

În R. Moldova, ca și în majoritatea țărilor, înalții demnitari și funcționarii publici au obligația de a depune declarațiile de avere și interese (…). Deși legea, inclusiv în R. Moldova, prevede de mulți ani obligativitatea de a declara bunurile mobile și imobile, aflate atât pe teritoriul țării cât și în afară, atestăm multiple situații când subiecții declarării nu o fac. Tratatul pe care l-am semnat astăzi reprezintă un mecanism de cooperare regională și va servi drept instrument pentru instituțiile statului de a solicita și transmite între statele semnatare date privind bunurile persoanelor, ceea ce e o garanție a simplificării procedurilor existente și o reducere a timpului, efortului și a resurselor autorităților statului”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru în cadrul conferinței de presă de după semnarea Tratatului.

Președinta Inițiativei Regionale Anticorupţie (RAI) Laura Ștefan, aflată la Chișinău pentru semnarea documentului, a menționat că Tratatul a fost semnat de primele trei țări în martie 2021: Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, care este și depozitarul acestui document,

„Astăzi cred că facem încă un pas înainte, oferindu-le instituțiilor instrumentele reale care să le permită accesarea bazelor de date din alte jurisdicții. (Așteptăm cu nerăbdare vești despre ratificarea Tratatului”, a menționat Laura Ștefan.

Conform Tratatului, datele pe care le pot schimba părțile includ informații preluate din bazele de date menținute de autoritățile publice sau de entități private cu privire la taxe și impozite, conturi bancare, titluri financiare, activități, companii, fonduri fiduciare și fundații, precum și acorduri juridice și entități similar, proprietăți imobiliare, autovehicule și alte echipamente mobile și drepturi de proprietate intelectuală.

Iniţiativa Regională Anticorupţie (RAI) iniţial a fost adoptată în februarie 2000 la Sarajevo ca Iniţiativa Anticorupţie a Pactului de Stabilitate (SPAI) în scopul redresării corupţiei în țările Europei de Sud-Est.

În prezent, Iniţiativa conţine 9 state membre din regiune: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Moldova, România şi Serbia plus un observator – Misiunea ONU în Kosovo, la toate acestea punând la dispoziţie un cadru general pentru coordonare, optimizarea eforturilor şi dialogul continuu cu comunitatea parteneră implicată în lupta cu corupţia.