Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Percheziții în 28 de…

VIDEO Percheziții în 28 de locații. Un grup infracțional specializat în contrabandă cu produse de tutun și alte mărfuri accizate, în vizorul oamenilor legii

Captură de ecran

Oamenii legii au descins marți, 4 iulie, cu percheziții în 28 de locații, într-un dosar penal pornit pe contrabandă cu țigări, în care sunt vizate 13 persoane.

Urmărirea penală a fost pornită urmare a schimbului de informații cu autoritățile din România, care au efectuat percheziții, în data de 13 martie 2021 și 24 aprilie 2021, în interiorul unor hale de pe teritoriul României, unde au fost găsite și ridicate 1760 de baxuri (879.795 de pachete) cu țigări de contrabandă din R. Moldova, în valoare de peste 2 milioane de euro. 

În cadrul investigațiilor desfășurate în R. Moldova, oamenii legii au examinat acțiunile și inacțiunile vameșilor implicați în perfectarea mijloacelor de transport presupus antrenate în transportul ilicit de țigarete peste frontieră prin postul vamal Sculeni, în perioada septembrie 2020  – 24 aprilie 2021 (inclusiv), precum și stabilirea factorilor ce au influențat deciziile acestora.

„În urma măsurilor speciale de investigații efectuate a fost depistat un grup criminal organizat, cu roluri și ierarhii prestabilite, având scopul pregătirii și trecerii ulterioare a țigaretelor de diferite mărci peste frontieră”, se arată în comunicatul emis de Serviciul Vamal.

Grupul era constituit din 13 persoane, dintre care 6 persoane fizice, 5 funcționari vamali, un polițist de frontieră și un fost vameș.

Acțiunile procesual-penale continuă, iar persoanele bănuite sunt cercetate în libertate, cu garantarea prezumției nevinovăției, potrivit legii. 

Conducerea Serviciului Vamal a transmis că „condamnă cu vehemență și nu tolerează” acțiunile de corupție în cadrul instituției.