Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Export ilegal în Bulgaria…

VIDEO „Export ilegal în Bulgaria și Polonia de circa 700 mii de lei”. Doi bărbați din Edineț, trimiși în judecată pentru contrabandă cu masă lemnoasă

Sursa foto: PCCOCS

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni, 18 martie, despre trimiterea în judecată a doi bărbați din Edineț pentru contrabandă cu cherestea spre export ilegal în Bulgaria și Polonia de circa 700 mii de lei.

În cadrul dosarului penal investigat de comun cu ofițerii INI, conform unui comunicat al PCCOCS, este vizată și compania celor doi bărbați cu rol de fondator și cofondator ai acesteia, astfel încât și asupra acesteia ar putea fi aplicată pedeapsa, prin hotărâre judecătorească.

„Faptele au avut loc în din 2021 până în vara lui 2023, atunci când la punctul de trecere a frontierei din Giurgiulești oamenii legii au depistat un volum de cherestea (materie primă din stejar protejat de stat folosită și în construcție) de circa 700 mii de lei, exportul căreia este interzis prin lege.

Însă, în speranța că încălcarea legii nu le va fi supusă pedepsei, cei doi învinuiți cu vârste de puțin peste 40 de ani (fondatorul fiind cu studii superioare), au indicat în actele vamale fals că ar transporta „lame și frize pentru parchet”. Atunci, fondatorul și administratorul companiei a fost reținut, iar ulterior și cofondatorul a fost supus investigațiilor penale. Acum, pentru tentativa de contrabandă aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 4 la 10 ani, iar compania riscă să fie amendată cu o sumă între 400 mii de lei – 600 mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Ulterior acelei capturi de contrabandă eșuată cu cherestea, oamenii legii au întreprins sub 30 de percheziții. Prin urmare, au fost depistate alte loturi de masă lemnoasă de peste 12 milioane de lei, prezumtiv destinată și ea exportului ilegal”, se spune în comunicat.

Urmare a investigațiilor, PCCOCS a sesizat Guvernul, precum și „alte organe abilitate, inclusiv cele vamale, în vederea contracarării unor astfel de încercări de eludare a legii, prin fraudarea actelor vamale și exportul ilegal al masei lemnoase”.

„Astfel, prin cercetarea penală de comun cu ofițerii de investigație și trimiterea în judecată de procurorii PCCOCS spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au fost prevenite și alte defrișări ilegale din fondul ariilor naturale protejate de stat a arborilor de specie tare”, susțin reprezentanții Procuraturii.

Investigațiile continuă, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.