Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Cum a răspuns magistratul…

VIDEO Cum a răspuns magistratul Alexei Paniș, candidat la funcția de membru în CSM, întrebărilor Comisiei pre-vetting

Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia pre-vetting) a publicat vineri, 13 ianuarie, înregistrarea video a audierii ultimului candidat, din rândul judecătorilor de carieră, la funcția de membru în Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Comisia l-a audiat joi, 12 ianuarie, pe Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Paniș a purtat în timpul audierilor un hanorac cu mesajul „CSM EXPIRAT = CSM CAPTURAT”.

În cadrul audierii, membrii Comisiei au adresat candidatului mai multe întrebări pentru a clarifica anumite fapte ce țin de integritatea sa financiară și etică.

În particular, întrebările au vizat:

  • Modalitatea prin care candidatul a dobândit mai multe bunuri imobile și mobile, din sursele de venit ale membrilor familiei, pentru care nu au fost prezentate documentele confirmative;
  • Sursa mai multor economii declarate și a unui împrumut în numerar, acordat candidatului de către un membru apropiat al familiei;
  • Discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute în diferite perioade de timp.

Totodată, Comisia a vrut să clarifice circumstanțele nedeclarării unui pretins conflict de interese de către candidat, în examinarea unei cauze în instanță.

Alexei Paniș este ultimul candidat, din rândul judecătorilor de carieră, care a fost intervievat, întrucât candidata Natalia Clevadî, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a solicitat să fie evaluată fără a participa la audiere.

Alexei Paniș a înaintat două cereri prin care a cerut recuzarea membrilor Comisiei Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu. Ambele cereri au fost respinse, întrucât ceilalți membri ai Comisiei, care au examinat solicitările, au stabilit că situațiile invocate de candidat, în recuzări, nu conțin vreun conflict de interese și nu sunt de natură să afecteze obiectivitatea sau imparțialitatea Comisiei.

Magistratul Paniș este ultimul candidat din rândul judecătorilor la funcția de membru în CSM, audiat public de Comisie. Audierile au loc în contextul procesului de evaluare financiară și etică a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu Legea nr. 26/2022. Acestea se desfășoară public, cu participarea reprezentanților societății civile, mass-media și publicului.

Alexei Paniș: Sesizări de la SIS, după ce l-a restabilit pe Clima în funcție