Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   UPDATE/ „300 îți ajunge?”. Decizie:…

UPDATE „300 îți ajunge?”. Decizie: Cei cinci polițiști ai Direcției de Patrulare Nord, reținuți pentru corupere pasivă, au fost plasați în arest pentru 30 de zile

Sursa: CNA

UPDATE 18:00 Cei cinci polițiști ai Direcției de Patrulare Nord, reținuți de CNA acum două zile, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei judecătorului de instrucție, anunță joi, 8 februarie, CNA. Aceștia sunt învinuiți de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea mijloacelor financiare ilicite de la șoferi pentru nedocumentarea încălcărilor Regulamentului circulației rutiere.

Articol inițial, 6 februarie:

Cinci polițiști ai Direcției de Patrulare Nord au fost reținuți marți, 6 februarie, în urma unor percheziții desfășurate de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), sub conducerea procesuală a procurorilor de la Procuratura municipiului Bălți. Oamenii legii sunt bănuiți de pretindere și primire de mijloace financiare de la șoferi pentru a nu documenta încălcările regulamentului circulației rutiere comise de aceștia, conform unui comunicat de presă emis de CNA.

Ofițerii CNA, cu sprijinul conducerii INSP și a Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA), în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți, au desfășurat 17 percheziții în automobilele de serviciu și personale ale angajaților INSP, dar și la domiciliile persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor menționate. În urma acțiunilor de urmărire penală au fost reținuți 5 bănuiți.

Cauza penală a fost pornită în baza „bănuielii rezonabile” că ofițeri ai Serviciului patrulare Rîșcani, Dondușeni și Drochia din cadrul Direcției Patrulare Nord a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) ar fi pretins și primit bani de la un conducător auto pentru a nu-l trage la răspundere pe o cauză contravențională. Ulterior, în urma măsurilor speciale de investigații au mai fost pornite 17 cauze penale în baza „bănuielii rezonabile” că ar fi fost săvârşite infracţiunile prevăzute de art. 324 Cod penal – „corupere pasivă”.

Astfel, a fost documentată perioada lunii decembrie 2023 – februarie 2024 în care angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit mijloace bănești sau bunuri ce nu li se cuvin în sume ce variau între 200 de lei și 1 000 de euro de la persoanele care încălcau regulamentul circulației rutiere.


– 300 îți ajunge?

– Noroc și sănătate!

– Na, bine, ne auzim numai de bine!


– Spune tu, a să șibă mult a să spun că-i mult, a să șibă puțîn, a să spun că-i puțin.

– Vo 500 …?

– Nu, niș vorbă

900.

– Cât?

– 900?

– … slab. Fă rotund șî du-te șî-ți cată de treabă.

– … aa?

– Fă rotund șî du-ti șî-ți cată de treabă.

– Nu cât trebî?

– …

– Fă rotund șî du-ti șî-ți cată de treabă.

– De unde ai să iei?…

– Mai în scurt, eu mă duc repede până acasă.

– Aga!

– Eu vin amuș răpedi în 15 minute.


Cercetările pe caz sunt în desfășurare. Recent, alți 6 polițiști ai INSP din nordul țării au fost reținuți de CNA pentru pretindere și primire de bani de la șoferi. În prezent, aceștia sunt plasați în arest preventiv.