Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un judecător care interzicea presei…

Un judecător care interzicea presei să filmeze la o ședință publică solicită promovarea la o instanță superioară

Victor Rățoi, judecător de instrucție la Judecătoria Chișinău, ar putea fi promovat la o instanță ierarhic superioară. Cererea sa de promovare va fi examinată marți, 17 aprilie, în cadrul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În septembrie 2016 magistratul care solicită acum promovarea a încercat să interzică presei să filmeze pronunțarea unei decizii deși respectiva ședință de judecată era una publică. Rățoi urma să decidă atunci dacă admite sau nu cererea procurorilor de reținere preventivă a unor judecători implicați într-o schemă complexă de spălare de bani proveniți din Rusia, prin intermediul băncilor moldovenești. În total în acel dosar erau vizați 15 magistrați și trei executori judiciari.

Rățoi este și judecătorul care l-a plasat în arest preventiv pentru 30 de zile pe fostul con­su­l gene­ral al R. Mol­do­va la Istan­bul, Vea­ce­slav Filip, reținut la 17 noiembrie 2016 pe Aeroportul Internațional Chișinău și învinuit de procurorii anticorupție de corupție pasivă.

În iulie 2017, judecătorul Victor Rățoi și-a declarat abținerea de la examinarea plângerilor lui Dorin Chirtoacă şi ale avocaţilor săi, în dosarul parcărilor cu plată în care fostul edil figurează alături de alți foști și actuali funcționari din primăria mun. Chișinău.

Victor Rățoi este judecător de instrucție din august 2011, atunci când a fost numit pe un termen de 5 ani prin decretul președintelui interimar Marian Lupu. În octombrie 2014 a fost reconfirmat în funcția de judecător la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău, până la expirarea împuternicirilor.