Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Președintele CSJ a…

ULTIMA ORĂ! Președintele CSJ a fost reținut. PA explică motivele aplicării măsurii preventive

Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), a fost reținut astăzi, 2 octombrie, pentru 72 de ore de către procurorii anticorupție. Se întâmplă după ce acesta s-a prezentat la Procuratura Anticorupție (PA), fiind citat în calitate de bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită deschis la 23 septembrie pe numele său.

Potrivut unui comunicat al Procuraturii Generale, acesta a fost reținut „în temeiul depistării în cadrul perchezițiilor biroului și domiciliului acestuia a obiectelor de natură să confirme bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită”.

Totodată, procurorii argumentează aplicarea măsurii de reținere prin faptul că președintele CSJ ar putea profita de statutul său și influența alte persoane care urmează a fi audiate în cadrul urmăririi penale.

Ieri, 1 octombrie, Ion Druță a depus la Consiliul Superior al Magistraturii cerere de demisie din funcția de președinte al CSJ.

Se întâmplă, după ce la sfârșitul săptămânii trecute Ion Druță i-a informat pe membrii CSM, prin intermediul unei note informative, că are intenția să-și dea demisia în legătură cu „revocarea” din componența CSM a judecătorilor care l-au susținut pentru numirea în calitate de președinte al CSJ și  „pentru a evita tot felul de speculații și/sau suspiciuni în adresa întregului sistem judecătoresc”.

Pe 24 septembrie 2019, CSM a admis solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu pentru ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ.

Duminică, 29 septembrie, PA a efectuat percheziții la domiciliul acestuia și a înmânat familiei o citație prin care Ion Druță este solicitat să astăzi în fața procurorilor pentru a fi audiat în calitate de bănuit.

Dosarul de îmbogățire ilicită a fost pornit de procurorul general interimar Dumitru Robu la 23 septembrie, după ce PG a fost informată de Serviciul Informații și Securitate (SIS) că a constatat „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019.

În ultimii trei ani, însă, în declarațiile de avere și interese, Ion Druță nu a indicat faptul că ar fi achiziționat bunuri.