Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Înalta Curte declară…

ULTIMA ORĂ Înalta Curte declară neconstituțională obligarea restituirii TVA-ului din bugetul Autonomiei Găgăuze

Sursa: captură foto Privesc.eu

Magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat marți, 5 martie, drept neconstituțional articolul 6 alineatul 11 din Codul fiscal, care prevede că UTA Găgăuzia este obligată să restituie TVA-ul din bugetul local, nu din cel național. Judecătorii Înaltei Curți au decis că până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din UTA Găgăuzia, cu statut special, se va realiza din bugetul de stat.

UPDATE: Explicând hotărârea CC, președintele Comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a declarat că Înalta Curte a decis că este constituțională legea adoptată de Parlament prin care agenții economici din Autonomia Găgăuză, ca și în cazul altor regiuni, să achite TVA la bugetul central, însă neconstituțională este obligarea restituirii TVA din bugetul local.

„Anticipând anumite interepretări eronate, cred că trebuie să spun ce înțeleg din hotărârea Curții Constituționale despre TVA și UTAG. Curtea a decis că este constituțională legea adoptată de Parlament prin care agenții economici din UTAG, ca și în cazul altor regiuni, să achite TVA la bugetul central. Neconstituțională este obligarea restituirii TVA din bugetul local. Ultima îmi pare absolut logică și normală. Cu alte cuvinte, în UTAG se vor aplica aceleași reguli ca și în restul țării privind TVA. O situație absolut normală. Nu există temei nici pentru discriminare pozitivă, nici negativă a bugetului UTAG legat de taxa pe valoare adăugată”, a spus expertul într-o postare pe Facebook.

Deputatul PAS Radu Marian anunță că a luat act de decizia Curții Constituționale legată de legea cu privire la returnare a TVA către agenții economici locali din bugetul Autonomiei Găgăuze.

„(…) Înțeleg că decizia a fost luată din considerente de procedură. Țin să amintesc că proiectul de lege s-a aflat în Parlament timp de peste 3 luni, timp în care proiectul de lege a fost consultat cu părțile implicate.

Vom aștepta decizia motivată a Curții și în baza acesteia, vom interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege. Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă – bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum.

Credem că toate localitățile din R. Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă ei locuiesc la Ungheni, Cahul, Ceadîr-Lunga, sau Bălți, merită să beneficieze în mod egal și echitabil de fondurile guvernamentale. Vom avea un dialog constant cu reprezentanții din raioanele Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat care nu sunt afiliați grupării criminale Șor, pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește procesul de rambursare TVA”, precizat parlamentarul pe Facebook.

Știrea inițială:

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

„(…) 1. Se admit sesizările privind controlul constituționalității art. 6 alineatul 11 din Codul fiscal, depuse de doamna Ivana Keksal și de domnii Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Fiodor Gagauz, deputați în Parlamentul R. Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei. 2. Se declară neconstituțional art. 6 alineatul 11 din Codul fiscal. 3. Până la o eventuală intervenție a Parlamentului, restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din UTA Găgăuzia, cu statut special, se va realiza din bugetul de stat.

4. Restituirea sumei taxei pe valoare adăugată și a accizelor achitate de către agenții economici din UTA Găgăuzia, cu statut special, pentru perioada de timp cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 22 februarie 2024, data suspendării acțiunii articolului 6 alineatul 11 din Codul fiscal, în redactarea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 se va realiza de la bugetul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia cu statut special. În cazul în care suma restituirilor taxei pe valoare adăugată și a accizelor depășește suma taxei pe valoare adăugată și a accizelor colectate la bugetul UTA Găgăuzia, diferența se va acoperi de la bugetul de stat”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Anticipând anumite interepretări eronate, cred că trebuie să spun ce înțeleg din hotărârea Curții Constituționale despre TVA și UTAG. Curtea a decis că este constituțională legea adoptată de Parlament prin care agenții economici din UTAG, ca și în cazul altor regiuni, să achite TVA la bugetul central. Neconstituțională este obligarea restituirii TVA din bugetul local. Ultima îmi pare absolut logică și normală. Cu alte cuvinte, în UTAG se vor aplica aceleași reguli ca și în restul țării privind TVA. O situație absolut normală. Nu există temei nici pentru discriminare pozitivă, nici negativă a bugetului UTAG legat de taxa pe valoare adăugată.

În octombrie 2023, șefa statului Maia Sandu a promulgat legea care să completeze articolul 6 din Codul Fiscal. Aceasta prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv TVA, din bugetul local, în loc de bugetul național, cum era până la modificare.

Curtea Constituțională (CC) a fost sesizată de reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei (APG) la sfârșitul lunii noiembrie 2023. Bașcana Evghenia Guțul a afirmat că „astfel de acțiuni nu fac decât să demonstreze că autoritățile, din proprie inițiativă, se disociază de autonomie”.

Ulterior, și deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au contestat la CC această lege, acuzând că autoritățile centrale „fac totul pentru a diviza cetățenii, pentru a distruge dialogul construit de atâta timp”.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul Radu Marian, a declarat că în ultimii cinci ani bugetul central a rambursat peste 640 de milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTA Găgăuzia. Astfel, cu implementarea noii legi, se anticipau economii la bugetul național de peste 500 milioane lei în următorii cinci ani.

Legea a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023.