Principală  —  IMPORTANTE   —   Stamate: „Rezilierea contractului cu Avia…

Stamate: „Rezilierea contractului cu Avia Invest poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu un miliard de dolari”

captură video TV8.md

Fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, într-o postare pe Facebook a menționat că rezilierea contractului cu Avia Invest și nerespectarea clauzelor contractuale poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar. Aceasta se întâmplă în contextul anunțului Agenției Proprietăți Publice (APP) privind rezilierea contractului cu SRL „Avia Invest” dar și a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului, prin care avocații și birourile de avocați străine nu vor mai avea dreptul de a reprezenta interesele R. Moldova în instituțiile de arbitraj internațional.

„Vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Moldova? Urmăriți acțiunile lui Dodon. El face fel și chip ca Moldova sa piardă în arbitrajul internațional inițiat de AviaInvest, cu o pretenție de cca 900 milioane de dolari. Să fie foarte clar. Pentru mine nu există dubii că procedura de concesionare a aeroportului a fost fraudată grav”, a menționat Stamate în postarea sa pe Facebook.

Stamate scrie că Ministerul Justiției a anulat concursul privind selectarea birourilor de avocați care să apere interesele țării în arbitrajul internațional pe cauza Avia Invest din motiv că ofertele au fost prea costisiotoare. Aceasta s-a întâmplat chiar dacă au fost depuse 18 oferte.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2613687272226306&id=2300751750186528

„Imediat a fost elaborat un proiect de modificare a Regulamentului privind modul de reprezentare a intereselor Statului în instanţele judecătoreşti şi în instituţiile de arbitraj naţionale şi internaţionale. Conform proiectului, avocații și birourile de avocați străine nu vor mai avea dreptul de a reprezenta interesele Republicii Moldova în instituțiile de arbitraj”, a precizat Stamate.

Fosta ministră spune că în contextul arbitrajului cu SRL „Avia Invest”, inițiativa Ministerului Justiției este cel mai prost lucru care putea fi făcut, întrucît deprivează Statul de posibilitatea unei apărări adecvate.

”APP anunță că a reziliat contractul de concesiune a aeroportului, lucru care, conform contractului, nu este atît de simplu de realizat. Nerespectarea prevederilor legale și contractuale va slăbi poziția R. Moldova în arbitraj. Acest fapt poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar. Astfel, acțiunea de azi a APP nu face decât să pună gaz pe foc în cauza arbitrală și să scadă șansele țării noastre să evite achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar. Dodon se joacă de-a justiția, iar noi riscăm să achităm încă un miliard în cîțiva ani”, a mai scris fosta ministră a justiției.

Anterior, portalul bizlaw.md a publicat un articol în care mai mulți avocați au criticat inițiativa Ministerului Justiției în privința proiectului de modificare Hotărârii Guvernului cu privire la reprezentarea intereselor statului în instanţele judecătoreşti şi în instituţiile de arbitraj naţionale și internaționale. Portalul anunța că prin modificările propuse se dorește ca avocații străini și companiile de avocați de peste hotare să nu mai aibă dreptul de a reprezenta interesele statului nostru în instanţele judecătoreşti şi în instituţiile de arbitraj naţionale şi internaţionale.