Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șor, așteptat pe banca acuzaților…

Șor, așteptat pe banca acuzaților la Curtea de Apel Cahul

Controversatul om de afaceri și lider al partidului care-i poartă numele, Ilan Șor, urmează să compară astăzi, 23 mai, ora 11.00, pe banca acuzaților la Curtea de Apel Cahul, acolo unde se examinează dosarul de escrocherie și spălare de bani în care a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare. Este cea de-a doua ședință de judecată în instanța de apel. Prima ședință, din 2 aprilie curent, a fost amânată pe motiv că primarul de Orhei ar fi avut probleme de sănătate.

Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie 2016 în cel de-al doilea dosar pe numele său. Un an mai târziu, la 21 iunie 2017, Șor a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivăIlan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

La 12 februarie, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmează a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată.

Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza

Ilan Șor este prima persoană importantă pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, fiind reținut la 6 mai 2015Primul dosar pe numele său însă nu are vreo finalitate până în prezent. După ce a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul BEM, Ilan Șor a fost eliberat pentru a participa în campania electorală pentru alegerile generale locale din 15 iunie 2015.

Procuratura Anticorupție invocă complexitatea cauzei penale și necesitatea cunoștințelor speciale în domeniul financiar-bancar drept motive ale termenului îndelungat de urmărire penală, dar și faptul că cererile de comisii rogatorii, inclusiv în Federația Rusă, nu sunt executate până la acest moment. În aceeași cauză penală, parte din „dosarul miliardului”, au statut de învinuiți alte 12 persoane, numele acestora conducerea PA refuză să le divulge, invocând prezumția nevinovăției. Nu se cunoaște nici numele conducătorului grupului de urmărire penală în acest dosar, PA precizând că „această informație nu intră în categoria celor disponibile publicului”.

Citiți și:

(video) Șor sărbătorește victoria asupra fascismului și nu are chef să vorbească despre dosarele penale

Primul dosar care elucidează implicarea lui Șor în furtul miliardului, de trei ani pe masa procurorilor. Cum explică PA

Avocatul lui Șor despre motivul pentru care prima ședință la CA Cahul a fost amânată

(doc) Datorii de 57 de milioane de lei și salariu modest la Primărie: averea oficială a lui Ilan Șor