Principală  —  IMPORTANTE   —   Sancțiunea aplicată directorului Centrului Național…

Sancțiunea aplicată directorului Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, găsit vinovat de abuz în serviciu

Foto: alegeri.md

Directorul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), Eduard Răducan, a fost găsit vinovat de prima instanță pentru abuz în serviciu. Judecătoria Chișinău a decis să îi aplice o sancțiune sub formă de amendă în mărime de 1 500 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de stat pe un termen de trei luni.

Potrivit hotărârii luată de instanța de fond, care este depersonalizată, direcorul CNPDCP a fost condamnat pentru emiterea unei decizii cu încălcarea termenului stabilit de lege. Mai exact, în cadrul CNPDCP a fost depusă o petiție prin care se solicita constatarea încălcării prevederilor legale cu privire la protecția datelor cu caracter personal, petiție care a fost însă examinată pe parcursul a cinci luni, pe când legea prevede un termen de 30 de zile. Deși în hotărârea Judecătoriei Chișinău este depersonalizat numele petiționarului, Anticorupție.md precizează că plângerea i-a aparținut fostului viceministru de Externe, Valeriu Ostalep.

Astfel, instanţa de judecată a considerat că Eduard Răducan de face vinovat de „folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu într-un mod care contravine intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice”.

Avocații lui Răducan au declarat pentru portalul Anticorupție.md că vor ataca cu recurs hotărârea Judecătoriei Chișinău, lăsând să se înțeleagă că ar exista mai multe suspiciuni legate de această cauză.