Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Generală nu l-a pus…

Procuratura Generală nu l-a pus sub învinuire pe Platon pentru spălare de bani în dosarul „Laundromat”

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, nu a fost pus sub învinuire pentru spălare de bani în dosarul „Laundromat”, la solicitarea procurorilor ruși, pentru că „a refuzat să participe la această acțiune, legea de procedură penală națională neprevăzând instrumente coercitive pentru a-l obliga să facă acest lucru”. Astfel motivează reprezentanții Procuraturii Generale (PG) neefectuarea unei comisii rogatorii, cerute din partea Procuraturii Generale din Federația Rusă în martie 2020, în dosarul „Laundromat”. 

Într-un răspuns oferit pentru ZdG, reprezentanții PG confirmă că instituția a recepționat, pe parcursul acestui an, câteva cereri de comisie rogatorie din partea autorităților Federației Ruse prin care se solicită efectuarea pe teritoriul R. Moldova a unor acțiuni de urmărire penală în dosarul „Laundromat”.

Autoritățile ruse au solicitat, inclusiv, aducerea la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere a acestuia sub învinuire pentru pretinse fapte ilegale comise pe teritoriul Rusiei, lucru care nu s-a întâmplat.

„Cu referire la solicitarea de aducere la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere sub învinuire, emisă de autoritățile ruse, vă informăm că numitului nu i-a fost înaintată acuzarea deoarece a refuzat să participe la această acțiune, legea de procedură penală națională neprevăzând instrumente coercitive pentru a-l obliga să facă acest lucru”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții PG pentru ZdG.

Cei de la PG mai spun că, actualmente, procedura de executare a cererilor de comisie rogatorie practic a fost finalizată de către Procuratura Anticorupție și CNA, materialele fiind sistematizate pentru a fi expediate procurorilor din Federația Rusă.

În martie 2020, Procuratura Generală a Federației Ruse a trimis o cerere în adresa Procuraturii Generale a R. Moldova prin care solicitau efectuarea unei comisii rogatorii. Procurorii ruși cereau punerea sub învinuire a lui Veaceslav Platon pentru spălare de bani în dosarul „Laundromat”.

Procurorii ruși ar fi stabilit că Veaceslav Platon, prin intermediul Moldindconbank și executori judecătorești din cadrul instanțelor din R. Moldova, acționând în comun acord cu anumiți bancheri ruși, a organizat schema de scoatere ilegală a banilor sustrași, inclusiv, de la Gazprom și Calea Ferată din Rusia.

Potrivit presei ruse, în această schemă un rol important l-a avut ex-liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Acesta ar fi asigurat protecție pentru desfășurarea infracțiunii pe teritoriul R. Moldova.

În 2019, sora lui Veaceslav Platon, Elena Platon, și-a recunoscut vinovăția în participarea la „Laundromat”.