Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procesul de recuperare a bunurilor…

Procesul de recuperare a bunurilor și activelor fraudate, discutat de șefa statului cu ministrul Justiției, procurorul general interimar și șefa PA

Procesul de recuperare a bunurilor infracționale a fost discutat miercuri, 14 noiembrie, în cadrul unei ședințe de lucru a președintei Maia Sandu cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, cu procurorul general interimar, Ion Munteanu, și cu șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, potrivit Președinției.

Ședința s-a focusat pe rezultatul participării șefei statului, săptămâna trecută, la Conferința Internațională Anticorupție din SUA și pe discuțiile pe care le-a avut cu autoritățile din Statele Unite pentru „avansarea țării noastre în lupta anticorupție”, conform unui comunicat.

„De asemenea, s-a discutat despre acțiunile de recuperare a bunurilor și activelor fraudate din Moldova și duse în alte țări. Președinta Maia Sandu a recomandat revizuirea necesităților instituționale și legislative ale sectorului anticorupție, pentru a accelera procesul de recuperare a bunurilor”, se mai menționează în comunicat.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a susținut marți, 6 decembrie, un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, organizată la Washington, SUA. În mesajul său, șefa statului a vorbit despre importanța luptei împotriva corupției, despre procesul de restabilire a integrității și independenței justiției, precum și despre Colaborarea dintre organele de drept din R. Moldova și alte țări. Maia Sandu susține că R. Moldova „va progresa în lupta împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state”.

În discursul său ținut în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, președinta Maia Sandu a trasat trei aspecte privind combaterea corupţiei.

„Combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației. În al doilea rând, voința politică de a opri corupția este foarte importantă. În al treilea rând, democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor”, a spus șefa statului.

Șefa statului a subliniat că, lupta împotriva corupției este „locul de unde pornește progresul unei țări sau locul unde acesta se poate opri”, iar pentru R. Moldova corupția, în special la nivel politic, a avut un efect devastator, în 2014 țara fiind sărăcită cu aproape 12% din PIB, iar „Parlamentul, instituțiile guvernamentale, băncile și judecătorii au făcut cârdășie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde”.