Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Maia Sandu, la Conferința…

VIDEO Maia Sandu, la Conferința Internațională Anticorupție 2022: „Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din R. Moldova”

Președinta Maia Sandu, la Conferința Internațională Anticorupție 2022. Foto: ZdG

Președinta R. Moldova Maia Sandu a susținut marți, 6 decembrie, un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, organizată la Washington, SUA. În mesajul său, șefa statului a vorbit despre importanța luptei împotriva corupției, despre procesul de restabilire a integrității și independenței justiției, precum și despre Colaborarea dintre organele de drept din R. Moldova și alte țări. Maia Sandu susține că R. Moldova „va progresa în lupta împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state”.

În discursul său ținut în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, președinta Maia Sandu a trasat trei aspecte privind combaterea corupţiei.

„Combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației. În al doilea rând, voința politică de a opri corupția este foarte importantă. În al treilea rând, democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor”, a spus șefa statului

Președinta Maia Sandu, la Conferința Internațională Anticorupție 2022. Foto: ZdG

Șefa statului a subliniat că, lupta împotriva corupției este „locul de unde pornește progresul unei țări sau locul unde acesta se poate opri”, iar pentru R. Moldova corupția, în special la nivel politic, a avut un efect devastator, în 2014 țara fiind sărăcită cu aproape 12% din PIB, iar „Parlamentul, instituțiile guvernamentale, băncile și judecătorii au făcut cârdășie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde”.

M-am simțit obligată să confrunt direct problema corupției. Și vă pot spune că lupta împotriva ei nu este o alegere simplă. Și ea implică costuri personale și politice semnificative, deoarece oficialii corupți și sponsorii lor mobilizează resurse enorme pentru a se opune schimbării. În pofida acestui fapt, este singura alegere sinceră și corectă”, a subliniat președinta.

Referindu-se la raportul privind Starea Globală a Democrației, Sandu a apreciat că „democrația noastră devine tot mai puternică”,

„Moldova se află în primele 25% de țări la capitolul guvernare reprezentativă, egalitate și drepturi sociale. Anul trecut, Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, ajungând pe locul 40 în lume. Și noi plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană”, a declarat aceasta.

Conferința Internațională Anticorupție 2022. Foto: ZdG

Totodată șefa statului a salutat decizia Guvernului SUA de a-i include pe fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor în lista de sancțiuni și a făcut apel către alte țări de a urma acest exemplu de sancțiuni.

Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din R. Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații”, a spus aceasta.

În discursul său, președinta a subliniat și despre importanța unei societăți civile active și a presei independente. Ea a punctat că presa de investigație a ajutat la mobilizarea sprijinului politic pentru lupta împotriva corupțieii și a grupurilor de interese corupte.

Tot în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, președinta Sandu a participat la o discuție deschisă despre democrație, corupție și starea fenomenului la nivel regional.

Dialogul deschis la Conferința Internațională Anticorupție 2022, cu participarea președintei Maia Sandu. Foto: ZdG

Președinta Maia Sandu și-a început luni, 5 decembrie, vizita oficială la Washington, având o întâlnire cu administratoarea USAID Samantha Power. 

De asemenea, în cadrul vizitei la Washington, șefa statului s-a întâlnit cu Kristalina Georgieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), dar și cu Jennifer Granholm, secretara americană pentru Energie, în discuții fiind pusă tema crizei energetice cu care se confruntă R. Moldova.

Potrivit instituției prezidențiale, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu senatorul democrat Bob Menendez, președinte al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, și cu republicanul James Risch, membru al acestei comisii. Discuția a vizat securitatea regională, compromisă de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și crizele declanșate de aceasta.

Maia Sandu a avut și o întrevedere la Washington cu moldovenii din diasporă.