Prima reacție a avocatului care-l va reprezenta pe Filat la CtEDO

Victor Munteanu, avocatul care-i va reprezenta interesele lui Vladimir Filat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a menționat că va reprezenta interesele legale ale acestuia „pe plan extern”. 

„Urmare a postării de către ex-deputatul în Parlament și ex-prim ministrul Republicii Moldova, dl Vlad Filat, a mesajului public privind încheierea contractului de asistență juridică cu subsemnatul, confirm că voi reprezenta drepturile și interesele legale ale dlui Vlad Filat în plan extern și voi coordona activitatea echipei locale de avocați. Voi fi disponibil și deschis contactelor cu cei interesați de îndată ce îmi vor fi puse la dispoziție documentele cauzei penale ale dlui Vlad Filat, solicitate de la Biroul Asociat de Avocați ”Popa și asociații”, cărora dl Vlad Filat le-a mulțumit pentru colaborare. Vom reveni ulterior cu comentarii. Cu stimă, Avocat Victor Munteanu”, se spune în mesajul acestuia.

Vlad Filat, ex-premierul R. Moldova, îşi schimbă avocatul. Filat spune că la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) va fi apărat de către avocatul Victor Munteanu. Tot Munteanu va coordona activitatea avocaţilor din ţară.

Ex-premierul Vladimir Filat a anunțat despre aceste schimbări prin intermediul avocaților săi. „Mulțumesc echipei de avocați care mi-a asigurat apărarea până în prezent. În continuare, țin să vă comunic că apărarea îmi va fi asigurată de dl avocat Victor Munteanu, care îmi va reprezenta drepturile și interesele legale în plan extern (CEDO) și va coordona activitatea avocaților care mă vor reprezenta în plan intern”, scrie pe pagina oficială de facebook a ex-premierului Vlad Filat.

Victor Munteanu este un avocat din R. Moldova specializat pe drepturile omului. Acesta a lucrat mai mulți ani în instituții europene pentru drepturile omului:  Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) de la Strasbourg, Franța; Comitetul european pentru prevenirea torturii și tratamente sau pedepse inumane sau degradante; Consiliul Europei și UNDP Moldova. Munteanu a fost timp de patru ani consilier al Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei.Munteanu a absolvit facultatea de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

Filat a fost apărat până acum de către biroul de avocați „Popa & Asociații”. Avocații care l-au apărat pe Filat au solicitat, prin intermediul instanțelor de judecată, ca acesta să le achite 1,317 milioane de euro, 105 de mii de dolari americani și 230 de mii de lei. Banii reprezintă o datorie formată din penalități și dobânzi cu care s-ar fi ales Filat după ce nu a plătit la timp pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016-aprilie 2017. Curtea de Apel a respins cererea.

În iunie 2016 Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, acesta fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Curtea Supremă de Justiție a menținut pedeapsa. Vladimir Filat s-a declarat anterior nevinovat și a spus în mai multe rânduri că-și va căuta dreptatea la CtEDO.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Lider Moldovan

    CINE VA PLEDA CAUZA POPORULUI MOLDOVENESC ÎNROBIT DE OLIGARH?

    Dacă avocatul Victor Munteanu va pleda numai cauza lui Vlad Filat, atunci “kroși țena tacoi advocarurî.” Avocatul Victor Munteanu trebuie să pledeze cauza întregului popor modovenesc ÎNROBIT de oligarhul UZURPATOR Plahotniuk!

  2. Reporter

    DRAGĂ VICTORE!

    Mi se umple inima de bucurie, când văd că un compatriot are așa succese remarcabile în lupta nobilă pentru drepturile OMULUI! Poate este timpul să treci la apărarea unui biet POPOR îngenunchiat de un uzurpator ticălos, fățarnic și minciunos, ca Plahotniuk? Acest POPOR ESTE ȘI POPORUL TĂU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *