Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prejudicii de peste 15 milioane…

Prejudicii de peste 15 milioane de lei. Detalii despre perchezițiile de la „Glorinal”

Peste 70 de apartamente din blocurile construite de „Glorinal” pe str. Calea Orheiului au fost puse gaj pentru un credit, iar proprietarii nu le pot înregistra la Cadastru

Procuratura Generală informează că perchezițiile efectuate astăzi, 16 decembrie, la compania de construcții „Glorinal”, au fost desfășurate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu comise de factorii de decizie ai companiei, atunci când aceștia nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani.

Acțiunile de urmărire penală au fost pornite la sesizarea părților vătămate, iar per total, prejudiciile preliminare se ridică la suma de peste 15 milioane lei. 

„A fost pornită urmărirea penală. Au fost făcute percheziții pentru a ridica documente. Acum persoanele sunt audiate. Acestea au fost private de libertatea pentru efectuatea acțiunilor de urmărire penală, iar ulterior acestea vor putea pleca acasă. În privința lor va fi aplicată o măsură non-privativă de libertate”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul Roman Eremciuc.

Potrivit Procuraturii, au fost efectuate 12 percheziții la domiciliile și automobilele factorilor de decizie, precum și la sediul companiei. În rezultatul perchezițiilor, procurorii au ridicat agende, înscrisuri și documente care vor fi supuse examinării. 

Dacă vor fi găsite vinovate pentru fapta de escrocherie, Procuratura informează că factorii de decizie ai companiei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani; iar pentru abuz de serviciu, aceștia ar fi pasibili de pedeapsa sub formă de amendă în mărime de până la 117 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Ziarul de Gardă a scris în 2018 despre amânarea dării în exploatare a cinci blocuri construite de compania „Glorinal”. Mai multe apartamente, care aparțineau investitorilor în baza contractelor de investiții, fuseseră gajate pentru un credit luat de „Glorinal” de la Moldova-Agroindbank iar banca, la rândul său, își revendica, prin intermediul instanțelor de judecată, dreptul de proprietate asupra locuințelor.