Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Până la condamnare, unii…

(VIDEO) Până la condamnare, unii stau la pușcărie, alții stau acasă

La 25 august, prin decizie irevocabilă, Cur­tea de Apel Chi­și­nău a res­pins con­tes­ta­ția avo­ca­ți­lor lui Ilan Shor și i-a păstrat măsura de arest la domi­ci­liu. Reporterii Ziarului de Gardă au încercat să afle de ce, în cazuri similare, unii cetățeni se află  închisoare iar alte persoane primesc arest la domiciliu? Iată ce a răspuns avocatul Roman Zadoinov.

Sursa Video: www.ZdG.md & Roman Zadoinov

Avocatul Roman Zadoinov, care în prezent se află la studii de doctorat în Statele Unite ale Americii, susține că în Republica Moldova există problema aplicării dublelor standarde în justiție.

”Problema constă în corupție și în traficul de influență asupra judecătorilor, care sunt destul de ridicate în RM. Aceste probleme grave afectează justiția și hotărârile care sunt emise de judecători. De aceea și se întâmplă așa că vedem aplicarea standardelor duble față de persoane care sunt în aceeași situație. Vorbim de infracțiunea destul de gravă, și anume, furtul mijloacelor bănești, într-un caz se aplică arest în închisoare, în alt caz se aplică arest la domiciliu. Pe când legislația spune că standardele trebuie să fie unice”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Roman Zadoinov.

Viorel Morari, procurorul-şef din cadrul Procuraturii Anticorupţie, consideră că procurorii au făcut tot ce le stă în putere pentru a obține măsura de arest pentru Ilan Shor, dar că instanța de judecată a luat altă decizie.

”Ca procuror, și eu sunt, într-o oarecare măsură, nemulțumit. Cât despre faptul că Shor se află în arest la domiciliu, Procuratura a prezentat dovezile și motivele care, în viziunea noastră, argumentau necesitatea menținerii în arest preventiv a persoanei respective. Totuși, instanța de judecată a avut o altă poziție. Asta este realitatea. Aici deja nu pot, ca procuror, cumva să influențez starea lucrurilor”, ne-a comunicat șeful Procuraturii Anticorupţie

Acesta a mai declarat că  măsura a fost schimbată de instanța ierarhic superioară, iar procurorii n-au avut dreptul să o conteste.

Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie a anun­țat recent că a fina­li­zat urmă­ri­rea penală şi a trans­mis în instanţa de jude­cată dosa­rul pri­vind comi­te­rea infra­cţiu­nii de escro­che­rie şi spă­lare de bani de către fos­tul şef al Băn­cii de Eco­no­mii Ilan Şor. Potri­vit pro­cu­ro­ri­lor, Şor este învi­nuit că, în peri­oada 04.11.2014-25.11.2014, ar fi obţi­nut, prin înşe­lă­ciune, peste 5 mili­arde de lei de la BEM pe care i-ar fi spă­lat prin inter­me­diul a zeci de com­pa­nii offshore, sumă con­fir­mată şi de memo­ran­du­mul KROLL, pre­zen­tat la soli­ci­ta­rea orga­nu­lui de urmă­rire penală.

Șor a fost reți­nut pe data de 22 iunie pen­tru 72 de ore, iar pe 24 iunie a pri­mit man­dat de arest pen­tru 30 de zile. Pe 21 iulie 2016 man­da­tul de arest a fost pre­lun­git pen­tru alte 30 de zile. La 5 august, Cur­tea de Apel (CA) Chi­și­nău a decis pla­sa­rea în arest la domi­ci­liu a lui Ilan Șor. Aces­tuia i s-a cerut  să pre­dea pașa­por­tul și să se supună con­di­ți­i­lor de arest la domi­ci­liu. Tot­o­dată, Șor are inter­dic­ția de a părăsi țara.

Refe­rințe:

Vezi mai multe arti­cole des­pre Ilan Shor pe pagina ZdG.md

Șor, învi­nuit de dela­pi­da­rea şi spă­la­rea a peste 5 000 000 000 de lei. Învi­nu­i­rea a fost con­fir­mată de Kroll