Noul Cod Civil modernizat, în vigoare începând cu 1 martie 2019

A fost publicată versiunea modernizată a a Codului Civil al R. Moldova. Documentul are circa 300 de pagini și intră în vigoare astăzi, 1 martie, cu excepția unor prevederi ce se referă  la contractul de asigurare și care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Actul prevede că va fi instituită Cartea a 4-a „Moștenirea”, care va cuprinde dispoziții tradiționale  de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc.

Noua redacție a Codului Civil va include și norme cu referire la protecția consumatorului, prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga.

O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificate multe obligații, inclusiv cele din contractul de investiții în construcții.

Un alt capitol nou este cel cu referire la fiduci, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condițiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, vor fi abrogate o serie de acte normative:

 • articolul 21 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi;
 • Legea cu privire la secretul comercial;
 • articolele 40 (1) și 40 (6) din Legea cadastrului bunurilor imobile;
 • Legea cu privire la gaj;
 • Legea cu privire la arenda în agricultură;
 • articolul 19 din Legea cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător;
 • Legea cu privire la leasing;
 • Legea cu privire la ipotecă;
 • Legea privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii;
 • Legea privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor.
 • Capitolul II din Legea cu privire la asigurări se abrogă la 1 ianuarie 2020.

Pentru elaborarea noului proiect de modernizare a Codului Civil a fost creat un grup de lucru care și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe.

Foto: jclao.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *