Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noi adjuncți interimari, desemnați de…

Noi adjuncți interimari, desemnați de CSP la Procuratura municipiului Chișinău, Edineț și Anenii Noi. A fost stabilită data următoarei Adunări Generale a Procurorilor

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat luni, 5 februarie, procurorii care vor asigura interimarul funcțiilor de adjunct al procurorului – șef al Procuraturilor municipiului Chișinău, Edineț și Anenii Noi.

Totodată, în cadrul ședinței, CSP a hotărât convocarea Adunării Generale a Procurorilor, pe 23 februarie, în format online, pentru audierea rapoartelor de activitate a CSP și a Procuraturii pentru anul 2023 și dezbaterea priorităților pentru anul 2024.

Astfel, Alexandu Machidon a fost desemnat, din 26 februarie, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, iar Vitalie Rusu – adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Rîșcani.

Alexandu Machidon

Alexandru Machidon ocupă funcția de procuror șef interimar al Procuraturii raionului Orhei. Vitalie Rusu este, în prezent, procuror în cadrul Secției urmărire penală a Procuraturii Generale.

În martie 2023, CSP a respins asigurarea interimatului funcției de procuror–șef al Procuraturii raionului Criuleni de către Alexandru Machidon, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, care a fost anterior angajat la Ciuleni. ZdG a scris anterior că Machidon a gestionat un dosar privind un furt de pepeni verzi, în care a solicitat pedeapsă cu închisoarea pentru învinuiți.

În martie 2021, lui Vitalie Rusu i-a fost dispusă exercitarea interimatului funcției de procuror-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție.

Adjuncți în două procuraturi teritoriale. Fostul adjunct de la Edineț, respins de CSP

CSP a mai aprobat aprobat interimatul funcției de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Anenii Noi dispus procurorului Mihail Nicolai, prin ordinul procurorului general interimar din 26 ianuarie.

Mihail Nicolai. Captură de ecran/Youtube

Mihail Nicolai activează la Procuratura raionului Anenii Noi. Acesta activează în organele procuraturii începând din 2006. În 2010, a fost delegat în Procuratura Anticorupție și în Procuratura Generală, în Secția investigații speciale. În 2013-2014, a fost delegat adjunct interimar în Procuratura municipiului Bender, iar în 2020 – la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). 

CSP a respins interimarul funcției de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Edineț dispus procurorului Igor Rusnac, care a deținut ultimul mandat. Rusnac a fost procuror la Ocnița din 2008 până în 2016, când a fost numit procuror în PCCOCS, oficiul Nord. Din 2019, a ocupat funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Edineț, până la expirarea mandatului în ianuarie 2024.

Igor Rusnac. Captură de ecran/Youtube

Astfel, CSP l-a desemnat pe Vitalie Lungu în calitate de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Edineț. Acesta activează la Edineț din iulie 2013.

Vitalia Lungu. Sursa: nordnews.md

Deciziile privind desemnarea adjuncților interimari ai procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău au fost luate în contextul hotărârilor CSP din 6 octombrie 2023 prin care au fost respins interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dispus lui Vitalie Roșior, prin ordinul procurorului general interimar 5 octombrie 2023 și interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dispus lui Grigore Niculiță, printr-un ordin din aceeași zi.