Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații Judecătoriei Centru solicită Președinției…

Magistrații Judecătoriei Centru solicită Președinției să explice motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor a 24 de judecători. Reacția instituției prezindențiale

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediului Centru, solicită Președinției R. Moldova, să comunice motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor a 24 de judecători pentru a fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit unui comunicat al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, respingerea celor 24 de candidaturi, pe 1 iunie și 7 noiembrie curent, „a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției, or, dosarele acestora sunt repartizate celorlalți judecători activi, care stabilesc noi termene de examinare”.

Reprezentanții instituției prezindențiale au precizat pentru ZdG că până la acest moment „nu a fost înregistrată oficial o solicitare” în acest sens. Totodată, Președinția susține că motivele respingerii candidaturilor celor 24 de judecători „au fost expuse în scrisoarea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”.

Potrivit magistraților Judecătoriei Chișinău, sediului Centru, prin repartizarea dosarelor la ceilalți judecători activi, „este afectat dreptul justițiabilului la examinarea cauzei într-un termen rezonabil și se mărește volumul de lucru al judecătorilor activi, efecte ce pot duce la subminarea încrederii în sistemul judecătoresc”.

„În special, în sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, datorită numărului de judecători respinși, a celor care nici nu au fost propuși pentru confirmare până la plafonul de vârstă din motivul lipsei evaluării corespunzătoare, a demisiei/promovării/suspendării unor judecători, a locurilor vacante de judecător disponibile (de rând cu alte probleme îndelung persistente: insuficiență de grefieri și alți angajați din motivul salariilor extrem de mici (aproximativ 5 mii de lei, cu volum excesiv de muncă, fiind imperios necesară majorarea urgentă a salariilor acestor categorii de angajați), insuficiență de resurse financiare alocate, condițiile de activitate improprii unei instanțe de judecată) – relevă o situație obiectiv și existențial complicată”, se arată în comunicatul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, publicat pe Facebook.

În acest context, magistrații Judecătoriei Centru solicită de la Președinție explicații despre motivele care au stata la baza deciziei privind respingerea a 24 de judecători, precum și „transparență maximă în procesul de colaborare a puterilor în stat în chestiunile ce vizează cariera judecătorilor”.

„Judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău, solicită Președinției Republicii Moldova, să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon și să se asigure transparență maximă în procesul de colaborare a puterilor în stat în chestiunile ce vizează cariera judecătorilor, precum și tuturor factorilor decidenți – să contribuie la urgentarea procedurilor aferente corespunzătoare, inclusiv ce țin de reformă a justiției, pentru asigurarea unei activității normale și în condiții optime a instanțelor de judecată”, se mai arată în comunicatul emis de Judecătoria Centru.

În nota emisă se menționează că poziția respectivă este majoritară și a fost convenită la volanta colectivului de judecători al Judecătoriei Chișinău sediul Centru.