Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrata Tamara Chișca-Doneva, vizată anterior…

Magistrata Tamara Chișca-Doneva, vizată anterior într-un dosar de îmbogățire ilicită, numită în funcția de președintă interimară a CSJ

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție (CSJ), Tamara Chișca-Doneva, care a fost vizată anterior într-un dosar de îmbogățire ilicită, a fost desemnată în funcția de președintă interimară a instanței. Aceasta exercită funcția din data de 7 aprilie curent. Decizia a fost aprobată marți, 18 aprilie, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Precizăm că necesitatea dispoziției respective a izvorât din adoptarea legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție care în fond în dispoziții finale și tranzitorii au stabilit de fapt că interimatul este stabilit în mod direct. Respectiv, este în efectul legii”, a spus membrul CSM din partea societății civile Ion Guzun.

Pe 15 aprilie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcția de președintă interimară a CSJ în legătură cu urmărirea penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită în care a fost vizată.

În martie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul Tamarei Chișca-Doneva, fiind vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratei nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită.

Aceasta a fost suspectată de procurori că în perioada anilor 2014-2021, deținând funcția de judecătoare, inclusiv exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale, care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.

În octombrie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea continua, fiind dispuse acțiuni procesuale ce nu au fost finalizate până pe 22 septembrie 2022, anunța Procuratura Anticorupție (PA). În cazul în care vor fi dobândite probe noi ce nu au fost cunoscute la momentul scoaterii de sub urmărire penală, reprezentanții Procuraturii anunțau că vor întreprinde acțiunile ce se impun de lege. Potrivit PA, statutul de bănuit poate fi atribuit unei persoane pentru un termen maxim de 6 luni.

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Ea a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

În februarie 2020, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

ZdG a scris în 2014 că judecătoarea Tamara Chișca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, locuiau într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată de experți imobiliari la aproximativ 7 milioane de lei.