Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrata Olga Ionașcu a fost…

Magistrata Olga Ionașcu a fost suspendată din funcție de către CSM

Imagine-simbol: ZdG

Magistrata Olga Ionașcu de la Judecătoria Chișinău, oficiul Buiucani, a fost suspendată din funcția de judecătoare de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) marți, 14 septembrie, după ce s-a constatat că a comis abateri judiciare.

Judecătoarea Olga Ionașcu a fost sancționată disciplinar de către CSM cu suspendarea din funcție, inclusiv pentru neîndeplinirea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora.

„Cu 7 voturi „pro”, plenul CSM hotărște: se admite contestația depusă în privința judecătoarei Olga Ionașcu. Se constată abaterea judiciară comisă de Olga Ionașcu cu referire la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Se aplică sancțiunea în conformitate cu art. 6 alin. (1) din Legea cu privire la eliberarea din funcția de judecător. Se suspendă Olga Ionașcu din funcția de judecătoare până la emiterea decretului de eliberare din funcția de judecător”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

„În privința judecătoarei Olga Ionașcu pe parcursul anilor au fost aplicate mai multe sancțiuni. S-a aplicat sancțiunea sub formă de avertisment pentru abatere disciplinară a termenelor de îndeplinire a procedurii, inclusiv a copiilor dosarelor. Prin hotărârea din 12 aprilie 2019 i s-a aplicat sancțiunea sub formă de mustrare pentru aceleași încălcări (…)”, a declarat un reprezentant al inspecției judiciare.

În octombrie 2018, Olga Ionașcu, magistrată la Judecătoria Chișinău, a fost găsită vinovată de „încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane”. Ionașcu este judecătoare din martie 2017.