Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM: raportul privind…

LIVE Ședința CSM: raportul privind promovarea integrității de către judecătorul Denis Băbălău de la Curtea de Apel Centru, acceptat

Sursa: CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit miercuri, 30 aprilie, în ședință pentru a examina mai multe subiecte, inclusiv demararea procedurii de desemnare a unui judecător la Curtea Constituțională.

CSM are pe agendă 20 de subiecte, dintre care trei rapoarte ale Comisiei Vetting, în privința judecătorilor de la Curtea de Apel Centru Denis Băbălău și Igor Chiroșca, care au promovat evaluarea integrității, și cu privire la evaluarea candidatei la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Diana Ioniță, care nu a promovat evaluarea.

Consiliul va examina și admisibilitatea dosarelor candidaților înscriși la concursul pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Printre candidați este procurorul general Ion Munteanu. În iunie 2024, acesta s-a retras din concurs.

UPDATE 16:10 CSM a declarat admisibile toate cele cinci dosare depuse la concursul pentru suplinirea
posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

  1. Ludmila Bolocan Avocat, CA „Bolocan Ludmila”
  2. Ruslan Berzoi Avocat, CA Berzoi Ruslan”
  3. Sergiu Stratan, Judecător, Judecătoria Chișinău
  4. Ion Munteanu, Procuror General
  5. Valeriu Pleșca, Avocat, CA „Valeriu Pleșca”

Dintre cei cinci, Ion Munteanu, Ludmila Bolocan și Ruslan Berzoi au promovat evaluarea Comisiei Vetting, ceilalți doi candidați – Sergiu Stratan și Valeriu Pleșca – urmează să fie supuși în continuare acestui exercițiu. Instanța în prezent activează cu un efectiv redus de judecători (9 din 20 de funcții prevăzute de lege).

UPDATE 16:05 CSM a admis cererea de încetare a transferului la CSJ a judecătoarei Lilia Roic-Botezatu, de la Judecătoria Hîncești.

Roic-Botezatu va prelua funcția de președintă interimară a Judecătoriei Hîncești din 1 mai, după ce Corina Albu a renunțat la mandat.

UPDATE 16:00 Inspecția judiciară rămâne fără doi membri. Mandatele inspectoarelor- judecătoare Natalia Paustovscaia și Tatiana Craiu expiră la 2 mai, aceste fiind numite în aprilie 2019.

Natalia Paustovscaia și-a început activitatea juridică în anul 1991, în cadrul organelor Ministerului Afacerilor Interne, deținând pe parcurs funcțiile de inspector al Secției de Pașapoarte și Vize, inspector al Secției Cercetări Prealabile, inspector al Secției Cercetări Penale, inspector superior al Biroului Cercetări Penale, anchetator penal superior al Secției Anchetă Preliminară și ofițer superior de urmărire penală al Secției Urmărire penală. Din 14 iulie 2006 până la 28 martie 2014 a activat în calitate de lector superior universitar la Catedra Procedură Penală și Criminalistică a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI. În perioada 28 martie 2014 – 24 ianuarie 2017 a activat în funcția de șef Secție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General de Poliție. Din 30 ianuarie 2017 până la preluarea mandatului în Inspecția Judiciară a activat în calitate de lector universitar la Catedra Procedură Penală și Criminalistică în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare”.

Tatiana Craiu a început activitatea în domeniul juridic în 2001 în calitate de avocat stagiar în cadrul Uniunii Avocaților din R. Moldova. În perioada 2 decembrie 2002 – 9 martie 2011, a activat în calitate de avocat în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Facultatea de Drept”. Din 9 martie 2011 a desfășurat activitate în calitate de avocat în cadrul Cabinetului Avocatului „Tatiana Craiu”.

UPDATE 13:51 CSM continuă examinarea contestației depuse de inspectorul-judecător, Victor Pruteanu, împotriva Hotărârii Colegiului disciplinar nr. 2/5 din 19 aprilie 2024, emise în privința acțiunilor judecătorilor Mariana Ursachi (Pitic), Tamara Chișca-Doneva (în demisie) și Ion Guzun (în demisie) de
la Curtea Supremă de Justiție.

Avocații Marianei Ursachi au cerut recuzarea aproape a tuturor membrilor CSM: a președintelui Sergiu Caraman și a membrilor Ion Guzun, Tatiana Ciaglic, Lucia Popescu, Tatiana Tabuncic, Alexandru Postica și Sergiu Băieșu. A fost admisă cererea de abținere declarată de membrul Ion Guzun, dar au fost respinse cererile de recuzare.

La ultima ședință în care a fost examinat subiectul, avocata Cristina Ciubotaru a prezentat o scrisoare a fostei șefe a Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin adresată judecătoarei Ursachi, în care a relatat că ar fi primit mesaje pe Signal de la membrul Consiliului Superior al Magistraturii Ion Guzun pe care le-a interpretat „ca o încurajare a procuraturii de a iniția o cauză penală pe presupuse hotărâri ilegale emise de judecătorii Curții Supreme de Justiție referitor la deciziile din 1 august 2023″.

UPDATE 13:08 CSM a amânat deliberarea și pronunțarea unei decizii în privința raportului Comisiei de evaluare externă privind evaluarea judecătorului Igor Chiroșca de la Curtea de Apel Centru.

UPDATE 13:05 Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis acceptarea raportului Comisiei de evaluare externă în privința judecătorului Denis Băbălău de la Curtea de Apel Centru. Doi membri, Ion Guzun și Livia Mitrofan, au votat împotrivă.

În urma examinării, CSM a constatat promovarea evaluării externe de către magistrat.

UPDATE 09:33 La începutul ședinței a fost inclusă în agendă încetarea transferului la CSJ a judecătoarei Lilia Roic-Botezatu, transferată temporar în februarie 2024.