Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ CSM amână examinarea subiectului…

LIVE CSM amână examinarea subiectului privind atacurile judecătorului CSJ, Anatol Țurcanu, la adresa mai multor magistrați

Colaj ZdG

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 26 martie, în ședință, pentru a examina 9 subiecte.

Membrii CSM urmează să examineze rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Diana Stănilă, Adrian Cerbu și Ion Buruiană.

CSM urmează să examineze și contestația împotriva hotărârii plenului Colegiului disciplinar, emise în privința judecătorului de la Curtea Supremă de Justiție, Anatolie Țurcan. Mai exact, în septembrie 2023 Colegiul disciplinar a decis să înceteze cauza disciplinară intentată în privința judecătorului CSJ după ce, în cadrul unor emisiuni televizate, dar și la Adunarea Generală a Judecătorilor, a atacat verbal și a ofensat mai mulți magistrați.

UPDATE 11:11
Cu 8 voturi pro, CSM a amânat examinarea contestației împotriva hotărârii plenului Colegiului disciplinar, emise în privința judecătorului de la Curtea Supremă de Justiție, Anatolie Țurcan. CSM a decis amânarea examinării contestației întrucât judecătorul nu s-a prezentat la ședință. Astfel, acesta va fi solicitat să se prezinte la următoarea ședință în care va fi examinată contestația.

UPDATE 11:11
Aliona Miron a depus cerere de abținere, pe motiv că Anatolie Țurcan i-a fost coleg la CSJ. Cererea a fost însă respinsă.

UPDATE 11:09
Maria Frunze, Ioana Chironeț și Vasile Șchiopu au depus cerere de abținere de la examinarea subiectului cu privire la judecătorul Anatolie Țurcanu. Cererile însă au fost respinse.

UPDATE 11:04
CSM examinează contestația împotriva hotărârii plenului Colegiului disciplinar, emise în privința judecătorului de la Curtea Supremă de Justiție, Anatolie Țurcan. Judecătorul lipsește de la ședință, el fiind antrenat într-o ședință de judecată.

UPDATE 10:36
Membrii CSM au acceptat raportul cu privire la evaluarea judecătorului Ion Buruiană și au constatat nepromovarea evaluării de către acesta. Decizia poate fi atacată la CSJ, în termen de 15 zile.

Comisia de evaluare a constatat că în 2012 Buruiană a informat Serviciul Fiscal că are 970 mii lei în numerar, însă în cadrul evaluării Comisiei el a declarat că nu își amintește despre această declarație și nu știe în ce circumstanțe a depus-o. El a presupus că a vrut să profite de amnistia fiscală, dar că de fapt nu avea o asemenea sumă.

UPDATE 10:22
Plenul CSM s-a retras în deliberare.

UPDATE 10:06
Membrii CSM examinează rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la CSJ, Ion Buruiană.

Ion Buruiană

UPDATE 10:04
Cu votul a 7 membri CSM, Consiliul a acceptat raportul cu privire la evaluarea judecătorului Adrian Cerbu, constatând astfel promovarea evaluării de către acesta.

UPDATE 09:54
Membrii CSM examinează rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la CSJ, Adrian Cerbu. Tatiana Ciaglic a decis să se abțină de la examinarea subiectului, aceast fiind colegă cu Cerbu la Instituțul Național de Justiție.

Adrian Cerbu

UPDATE 09:52
Cu votul a 8 membri CSM, Consiliul a acceptat raportul cu privire la evaluarea judecătoarei Diana Stănilă, constatând astfel promovarea evaluării de către aceasta.

UPDATE 09:48
Membrii CSM examinează rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidatei la funcția de judecător la CSJ, Diana Stănilă.

Diana Stănilă

UPDATE 09:45
Membra CSM, Lucia Popescu, a depus cerere de abținere de la examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Diana Stănilă și Adrian Cerbu, cel din urmă fiind soțul acesteia. CSM a aprobat cererea acesteia.

UPDATE 09:43
Memra CSM, Nina Cernat, a anunțat că se va abține de la examinarea primelor 6 subiecte de pe ordinea de zi a CSM. Membrii CSM au aprobat solicitarea acesteia.