Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Au loc audieri privind…

LIVE Au loc audieri privind legalitatea acțiunilor autorităților în cazul „expulzării” profesorilor turci

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică organizează audieri asupra rezultatelor investigării legalității acțiunilor întreprinse de către autoritățile competente în privința profesorilor turci, „expulzați” de pe teritoriul R. Moldova. Ședința are loc cu ușile închise.

Un raport amplu referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili a șapte profesori turci și transportarea acestora în țara de origine în pofida faptului că aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova se află pe masa Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului din 5 iulie, fiind transmis de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, declara atunci că nu poate oferi nicio informație despre datele care se conțin în raport, pentru că ar fi unul „secret” și că membrii Comisiei au nevoie de circa două săptămâni pentru a studia documentul, după care vor ieși în fața publicului cu declarații.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul țării în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea dreptului la libertate și siguranţă, dar şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate și care au depus plângeri în fața Curții.

Cei șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu.

SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Potrivit Curții Europene însă reclamanţii au fost înlăturaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Potrivit avocatului cetățenilor turciîn fața Curții Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental, adică statul R. Moldova, nu a prezentat careva probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova.