Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul Sergiu Caraman, ales președinte…

Judecătorul Sergiu Caraman, ales președinte interimar al CSM

Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii/Facebook

Judecătorul Sergiu Caraman a fost ales, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 4 iulie, în funcția de președinte interimar al CSM până când va fi desemnat prin concurs un președinte. Membrii organului de autoadministrare judecătorească au acceptat cu vot unanim demisia președintei interimare Nina Cernat.

Pentru funcția de președinte interimar a fost propus și membrul non-judecător Ion Guzun, cât și magistratul Vasile Șchiopu. Nici unul dintre ei nu a acumulat numărul necesar de voturi. Sergiu Caraman a fost ales cu șapte voturi.

Sergiu Caraman este judecător din anul 2012. A activat la Soroca, iar din 2018 este judecător la Criuleni. Anterior a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, actualul CNA. 

Caraman a promovat evaluarea prin decizia Comisiei din 29 decembrie 2022. În timpul audierilor candidatul a fost întrebat despre nedeclararea conturilor bancare ale soției în modul stabilit de legislație.

Comisia a stabilit că judecătorul și soția lui s-au căsătorit în septembrie 2014, iar în 2014 și 2015 soția candidatului deținea trei conturi bancare, pe care acesta nu le-a indicat în declarațiile sale de avere depuse în acei ani. „Candidatul a oferit răspunsuri detaliate cu privire la conturile bancare ale soției sale, atât în cadrul procedurii scrise, cât și în cadrul audierilor. După examinarea extraselor de cont de pe aceste conturi bancare furnizate de candidat, Comisia a putut stabili atât natura, cât și nivelul fluxurilor financiare în conturile bancare ale soției candidatului. Comisia nu a constatat tranzacții bancare suspecte sau dubioase, surse de mijloace financiare nedeclarate sau alte conturi bancare aparținând candidatului sau soției sale care au făcut obiectul declarării”, au stabilit membrii Comisiei. 

Concursul pentru suplinirea funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii a fost anunțat prin decizia din 13 iunie.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales.

Printre atribuțiile acestuia sunt convocarea și prezidarea ședințelor CSM, coordonarea activității Consiliului şi repartizarea materialele spre examinare, desemnarea unui raportor pentru prezentarea materialelor examinate, cât și organizarea și implementarea sistemului de control intern managerial. Acesta poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției și a patrimoniului public aflat în gestiune.

Nina Cernat a ocupat funcția de președintă interimară a CSM din 21 martie 2023.