Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătoarea CSJ Aliona Miron, care…

Judecătoarea CSJ Aliona Miron, care a fost votată în funcția de membră a CSM, detașată de Consiliu pentru exercitarea mandatului

Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii/Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat joi, 7 martie, detașarea președintei interimare a Curții Supreme de Justiție (CSJ) Aliona Miron pentru exercitarea mandatului de membră a CSM.

Aliona Miron va ocupa funcția de membră a CSM în perioada 11 martie 2024 – 11 martie 2030.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 29 februarie, Aliona Miron a fost votată în calitate de membră a CSM, din partea Curții Supreme de Justiție. La acest post a candidat o singură persoană.

Aliona Miron este singura care a reușit să treacă procedura de pre-vetting din a doua încercare, după ce, inițial, Comisia Pre-Vetting a constatat „dubii serioase cu privire la respectarea de către candidată a criteriilor de integritate etică şi financiară”.

Curtea Supremă de Justiție a dispus reluarea evaluării, iar ulterior membrii Comisiei și-au schimbat decizia, constatând că judecătoarea întrunește condițiile de integritate etică și financiară. Între timp, Aliona Miron a trecut și de testul Comisiei Vetting, care a constatat că magistrata poate rămâne judecătoare la Curtea Supremă de Justiție.

Pe 26 decembrie 2023, Comisia a transmis CSM-ului raportul privind evaluarea Alionei Miron, cu propunerea de promovare a evaluării. Marți, 13 februarie, rezultatele evaluării au fost examinate de CSM în ședință publică. Membrii CSM au acceptat raportul Comisiei Vetting și au constatat promovarea evaluării de către Aliona Miron.

Aliona Miron este prima judecătoare CSJ în funcție, care a promovat evaluarea externă a Comisiei Vetting, și a fost acceptată de CSM.