Principală  —  IMPORTANTE   —   În ultimele 24 de ore,…

În ultimele 24 de ore, Poliția a înregistrat două alerte false despre plasarea de obiecte explozive la 43 de locații. IGP: „Autorul unuia din aceste două apeluri a fost identificat”

Foto: moldova.org

În ultimele 24 ore, Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a înregistrat două alerte false despre plasarea de obiecte explozive la 43 de locații, dintre care 23 în Chișinău, 13 în Bălți și 7 în UTA Găgăuzia. Autorul unuia din aceste două apeluri a fost identificat și este cercetat de organul de urmărire penală.

Potrivit oamenilor legii, pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 43 de comunicări mincinoase despre plasarea de obiecte explozive la 207 obiective. Angajații IGP au intervenit cu verificări de securitate la toate locațiile. În urma verificărilor, conform IGP, nicio informație nu s-a confirmat obiectiv.

„Poliția a investigat originea apelurilor, atât telefonice cât și prin intermediul poștei electronice. Apelurile telefonice sau dovedit  a fi  din țară, iar mesajele transmise pe adresa electronică sunt din afara țării, fapt care presupune implicarea în procesul de investigare a organizațiilor internaționale de suport.

Ofițerii de investigație și de urmărire penală, au acumulat probatoriul pe toate cazurile înregistrate și au înaintat probele către Procuratura Generală, care este organizația abilitată în conducerea urmăririi penale, fiind împuterniciți să vină cu informații privind progresul investigației la acest subiect, în sensul stabilirii și atragerii la răspundere a autorilor comunicărilor mincinoase”, anunță reprezentanții IGP.

Potrivit legislației, persoana culpabilă de asemenea infracțiuni riscă amendă de la 27 500 până la 42 500 de lei, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la 2 ani.

Alertele false cu bombă, anunțate în ultimele săptămâni atât în Chișinău cât și pe întreg teritoriul R. Moldova, ar fi organizate de un grup de persoane care și-ar dori să creeze neliniște în societate, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Oamenii legii mai susțin că nu consideră „deloc întâmplătoare” alertele privind atentatele teroriste cu bombă în perioada în care R. Moldova a primit statutul de țară candidată la UE și în contextul actualului „vector de dezvoltare externă”.

În dosarul privind alertele false sunt mai mulți suspecți, din țară și de peste hotare, iar acțiunile acestora ar fi fost „dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”, potrivit informațiilor acumulate de grupul de investigație.