Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Gestiune defectuoasă și contrară intereselor…

Gestiune defectuoasă și contrară intereselor statului la Moldsilva

Raportul auditului de conformitate asociat cu elemente de performanță, cu tematica „Rezultă impact benefic sistemul de management și control intern asupra gestiunii economice 2014 a Agenției „Moldsilva”?” a fost examinat în ședința publică a Curții de Conturi din 29 martie curent.

Astfel, misiunea de audit a reconfirmat constatările misiunilor anterioare ale CCRM privind entitatea vizată, potrivit cărora neregulile încetățenite în gestiunea economico-financiară în domeniul silviculturii continuă să se agraveze. Modul defectuos de gestiune a complexului silvic per ansamblu, a determinat un șir de iregularități. Printre acestea:

– Nu au  fost delimitate și înregistrate drepturile de proprietate a statului asupra terenurilor fondului forestier, consecințele fiind contestări ale dreptului de proprietate asupra 192,72 ha de terenuri, precum și ocuparea nelegitimă ale unor suprafețe de 178,85 ha de către persoane fizice și juridice.

– S-a constatat îngrădirea dreptului legitim al cetățenilor de acces liber pe teritoriul fondului forestier prin instalarea ilegală a gardurilor și altor construcții capitale pe suprafețele arendate, în lipsa unor decizii ale organelor silvice de stat și cele ale APL cu privire la stabilirea unui regim de limitare și/sau interzicere a accesului în fondul silvic.

– Nu există un registru unic a contractelor de arendă încheiate în anii precedenți.

– Nu au fost delimitate trupurile de pădure, nu au fost efectuată inventarierea terenurilor fondului forestier arendat, toate acestea precum și lipsa unui control intern adecvat s-a soldat cu transmiterea în arendă a 22,2 ha din fondul forestier al APL.

– Nu au fost stabilite criterii prompte privind calificarea construcțiilor la categoria celor ușor demontabile, fapt care s-a soldat cu edificarea obiectivelor pe terenurile arendate și înregistrarea drepturilor de proprietate asupra lor.

– S-a constatat necalcularea și neacumularea unor venituri pasibile din arenda fondului forestier în sumă totală de 1,3 mil. lei. Veniturile provenite din arenda terenurilor de interes public au fost utilizate la discreția conducerii Agenției, fără o evaluare, administrare, contabilizare și raportare regulamentară, însumând iregularități de 3,7 mil. lei.

– Au fost aplicate modalități de transmitere neregulamentară a dreptului de arendă a fondului forestier, generatoare de venituri tenebre, în detrimentul cetățenilor și bugetului de stat.

– Reglementările interne ale Agenției nu au fost ajustate la cadrul legal aplicabil privind documentarea și evaluarea pagubei din tăierile ilicite, ceea ce constituie un element de stimulare a fenomenului dat, fiind înregistrate tăieri ilicite și venituri pasibile de proporții (4579,7 m3 în sumă de 3,4 mil. lei – doar într-o singură întreprindere silvică).

– Nu a fost instituit un mecanism eficient și transparent privind echitatea și distribuirea alocațiilor bugetare la întreprinderile silvice.

Managementul corporativ și financiar defectuos încetățenit la întreprinderile silvice nu a anticipat multiple iregularități admise în activitatea întreprinderilor silvice supuse auditării: de ordin fiscal (0,5 mil. lei); contabilizarea necorespunzătoare a mijloacelor fixe (5,5 mil. lei) și a cheltuielilor anticipate (17,3 mil. lei), precum și necontabilizarea unor cheltuieli (2,1 mil. lei); nerecuperarea prejudiciilor cauzate (0,9 mil. lei); nerestituirea la bugetul de stat a subvențiilor utilizate necorespunzător (0,1 mil. lei) etc.

Iregularitățile și indisciplina elucidate de auditul public extern, reprezintă consecințele unor practici defectuoase în administrarea domeniului și subsectoarelor gestionate de către Agenție, fapt ce denotă o atitudine managerială iresponsabilă și contrară intereselor statului, se conchide în raport.