Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Explicația condamnării la 6 ani…

Explicația condamnării la 6 ani și 8 luni de închisoare a minorilor care au săvârșit omorul adolescentei din Strășeni

Cei patru minori din Strășeni care au săvârșit în noaptea de 25 noiembrie 2016 omorul unei adolescente din Strășeni au primit astăzi sentințe de condamnare. În timp ce trei dintre autorii omorului au fost condamnați la câte șase ani și opt luni de închisoare, al patrulea minor, care la momentul crimei avea 13 ani, se află în libertate, deoarece Codul Penal şi cel de Procedură Penală nu permit organelor de drept reţinerea şi nici măcar anchetarea copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani. Sențința a fost dictată de către magistrații Judecătoriei Strășeni.

Astfel, Eugen Zagorjevschi, poreclit „Zaga”, Vitalie Vlad, poreclit „Zaiaţ” (iepure) și Anatolie Gulco au primit 6 ani și 8 luni de închisoare. Deși procurorii pe caz au solicitat condamnarea minorilor la 20 de ani de închisoare, sentința pronunțată reprezintă pedeapsa maximă pe care au putut să o aplice magistrații.

„Articolul din Codul Penal în baza căruia au fost învinuiți minorii prevede pedeapsă maximă de 20 de ani sau detenție pe viață. Minorii însă, conform legii, nu pot fi condamnați pe viață. Legea mai prevede că în cazul minorilor pedeapsa este redusă în jumătate, adică la 10 ani de închisoare. Art. 364 din CPP stipulează că în cazul în care inculpații, invinuiții recunosc vina și toate probele acumulate la faza urmăririi penale, se căiesc și regretă, atunci instanța de judecată este obligată să micșoreze limitele pedepsei cu o treime. Respectiv, dacă facem un simplu calcul matematic, din zece ani rămân șase ani și opt luni. Deci, aceasta este pedeapsa maximă pe care a putut-o stabili judecătorii. Eu consider, totuși, că judecăta trebuia măcar în privința unuia să reducă pedeapsa  cu o lună cel puțin. Judecata a mers pe pedeapsa maximă, dar ar fi trebui să facă diferență între acțiunile săvârșite în particular de fiecare inculpat”, explică Gheorghe Cobzac, avocatul lui Vitalie Vlad.

Avocatul Gheorghe Cobzac consideră pedeapsa prea aspră și spune că o va ataca la Curtea de Apel. După pronunțarea sentinței cei trei minori au fost escortați în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Cel de-al patrulea minor, Vitalie Gârneț, care la două luni după săvârșirea crimei a împlinit 14 ani, continuă să se afle în libertate. Avocatul Cobzac susține că pedeapsa maximă a fost aplicată din cauza rezonanței sociale a cazului, dar își pune semne de întrebare referitor la corectitudinea legii, atunci când minorul de 13 ani, care a săvârșit aceleași acțiuni, se primblă nestingherit, doar pentru că abia peste două luni avea să împlinească vârsta de la care poate fi urmărit penal.

„Acea persoană nu este periculoasă? Am înțeles că locuitorii din Strășeni se tem de minor, el se mândrește, este gălăgios. Știu că și fratele său este închis”, susține Cobzac.

Chiar dacă instanța de apel va menține decizia Judecătorie Strășeni, cei trei minori condamnați, care provin din familii cu dificultăți, vor putea, totuși, ieși din închisoare mai devreme de șase ani și opt luni. Tinerii vor putea solicita eliberarea din închisoare înainte de termen după ce vor ispăși trei pătrimi din termenul de pedeapsă primit, adică după cinci ani. Decizia de a le reduce un an și opt luni din termenul de detenție poate fi luată prin hotărâre de către instanță dacă aceștia vor da dovadă de comportament exemplar.

Casa familiei Gârneţ

O adolescentă în vârștă de 14 ani din Strășeni a fost anunțată dispărută în ziua de 25 noiembrie. După trei zile de căutări, trupul neînsuflețit al minorei  a fost descoperit de mai mulți voluntari într-o clădire părăsită din centrul orașului. Expertiza medico-legală dispusă de oamenii legii a arătat că adolescenta a murit în noaptea de 25 noiembrie, după ce a fost lovită în cap, de nenumărate ori, cu un obiect greu.

ZdG a discutat cu profesorii, vecinii, dar şi rudele celor patru băieţi care au redat istorii tulburătoare despre viaţa şi comportamentul acestora. Toți cei patru minori provin din familii cu dificultăți. Doi dintre părinţi au ispăşit pedepse cu închisoarea, tatăl tânărului acuzat ca  a instigat la crimă fiind recent eliberat din închisoare pentru consum de droguri, într-un dosar în care fiul minor a fost unul dintre martorii principali. În urmă cu trei luni, mama celui mai mic dintre suspecţi, singurul aflat în libertate datorită prevederilor legale legate de vârstă, a fost pedepsită cu o amendă de 300 de lei de către Judecătoria Străşeni pentru „neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, educare şi instruire a copilului”. La începutul lunii august, minorul a fost dus în comă alcoolică în secţia de reanimare a Spitalului din Străşeni, fiind găsit fără cunoştinţă în apropierea liceului în care era înmatriculat, dar pe care nu-l frecventa.

Citiți și:

Părinţii suspecţilor de la Străşeni: Între divorţuri şi puşcărie

Foto antet: Viktoria Kriukova/ facebook.md