Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi membri ai Comisiei de…

Doi membri ai Comisiei de selectare a reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate al ANI se arată dezamăgiți de rezultatul concursului

După ce miercuri, 27 decembrie, Ministerul Justiției a anunțat numele celor doi reprezentanți ai societății civile desemnați în Consiliul de Integritate al ANI, Dumitru Țîra și Tatiana Pașcovschi, doi dintre membrii Comisiei de selectare au făcut publică o declarație în care își exprimă dezamăgirea față de rezultatul concursului.

Viorica Zaharia, redactor-șef al portalului Moldova Curată, delegată în Comisia de selectare de către Asociația Presei Independente, și Alexei Buzu, director executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, delegat de către Consiliul Național al ONG-urilor, spun că reprezentanții Ministerului Justiției din Comisie i-au subapreciat pe unii candidați și au selectat, în schimb, „două persoane a căror experiență și aptitudini în domeniul integrității publice nu reflectă întru totul așteptările societății civile”. 

„Subsemnații, Viorica Zaharia și Alexei Buzu, membri ai Comisiei de selectare a reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate al ANI, ne exprimăm dezamăgirea în legătură cu rezultatul final al concursului, desfășurat la 26-27 decembrie 2016. Deși în procesul de selecție au fost respectate procedurile legale, regretăm faptul că reprezentanții în Comisie ai Ministerului Justiției au subapreciat experiența, motivația și intențiile unor candidați. În consecință, au fost selectate două persoane a căror experiență și aptitudini în domeniul integrității publice nu reflectă întru totul așteptările societății civile.
Din acest motiv, solicităm Ministerului Justiției să publice CV-urile tuturor candidaților și punctajul oferit de către fiecare membru al Comisiei.

În aprecierea noastră ne-am condus de doi factori primordiali:
– experiență în desfășurarea activităților civice cu impact în domeniul integrității publice;
– pregătirea profesională temeinică în domenii conexe sectorului de integritate”, se menționează în declarația celor doi membri ai Comisiei de selectare a reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate al ANI,

Dumitru Țîra și Tatiana Pașcovschi au fost desemnați astăzi, 27 decembrie, drept reprezentanți ai societății civile în Consiliul de Integritate al ANI de către Comisia de selectare. Interviurile cu cei 7 participanți admiși la concurs s-au desfășurat ieri și astăzi la Ministerul Justiției.

Cei doi învingători au fost aleși în funcție de punctajul acumulat de la fiecare membru al comisiei. Ei au fost desemnați după media aritmetică obținută la deliberările din cadrul ședinței, prin prisma a 4 module de apreciere: motivația, experiența, cunoștințele teoretice, abilitățile în domeniul integrității. Cei doi sunt: Dumitru Țîra (fondator și manager, Realitatea Media) și ofițerul de comunicare Tatiana Pașcovschi (Asociația obștească „Promo-Lex”).

Reprezentanții societății civile în Consiliul de Integritate al ANI au fost aleși de membrii comisiei de selectare: Anatolie Munteanu, viceministrul Justiției; Cristina Melnic, șefa Direcției generale legislație a Ministerului Justiției; Viorica Zaharia, redactor-șef al portalului moldovacurata.md; Nina Lozan, președinta Uniunii Avocaților și Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”.