Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi ani de judecată, pentru…

Doi ani de judecată, pentru revocarea mandatului de primar

După ce pe parcursul a doi ani de zile Comisia Națională de Integritate(CNI) împreună cu Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a trecut printr-o serie de procese judiciare cu primarul satului Ignăței, raionul Rezina, Ion Balan, acesta a fost, finalmente, revocat din funcție.

La 30 mai 2013, Comisia a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilității de către primarul Ion Balan, prin faptul că acesta pe lângă funcția de bază deținea și calitatea de fondator și administrator al ÎI „Ion Balan”, al GȚ „Ion Balan” și al SRL „Ignat-Prim”, fapt care contravine legii, care prevede că primarii, pe parcursul exercitării mandatului lor, nu au dreptul să dețină alte funcții retribuite sau să cumuleze o altă funcție în întreprinderi, instituții și organizații cu orice formă de organizare juridică, cu excepția activităților științifice, didactice și de creație.

Prin actul emis de Comisie în acest caz, s-a dispus sesizarea Cancelariei de Stat în vederea revocării mandatului de primar a lui Ion Balan. Organul competent sesizat, conformându-se prevederilor art.8 alin.(3) din Legea nr. 768 din 02.02.2000 privind statutul alesului local, care prevede că primarul în cazul în care se află într-o stare de incompatibilitate este revocat din funcție fără efectuarea unui referendum local, în baza hotărârii judecătorești definitive, urma să ceară instanței de judecată revocarea mandatului, acțiune care a și fost înaintată. În cele din urmă, Judecătoria Rezina, prin hotărârea din 30 decembrie 2013, a decis revocarea mandatului de primar al satului Ignăței.

Ulterior, conform termenelor stabilite, primarul a atacat hotărârea Judecătoriei Rezina la Curtea de Apel Chișinău, cea din urmă a respingând apelul lui, menținând, însă, hotărârea primei instanțe. Dar cazul nu s-a finalizat aici.

Astfel, în luna februarie 2015, Consiliul local al satului Ignăţei, în loc să execute hotărârea de judecată, a adoptat o decizie prin care s-a luat act de Hotărârea Judecătoriei Rezina privind revocarea lui Ion Balan din funcţia de primar al satului Ignăţei și, cel mai paradoxal, s-a numit în funcția de primar-intermar, nimeni altul, decât același Ion Balan.

Deși a fost o decizie ilegală, fapt confirmat și de Cancelaria de Stat, primarul și-a exercitat atribuțiile până la 27 martie 2015, când Consiliul local Ignăței s-a conformat, într-un final, hotărârii judecătorești definitive și a numit în funcția de primar-interimar o altă persoană.

În aceste condiții, Ion Balan și-a pierdut funcția electivă din cauza situației de incompatibilitate în care se afla, deși până la expirarea mandatului îi rămăseseră doar câteva luni de activitate.